Putin, Si Ťin-pching, Erdogan. Trump bude mať na G20 množstvo stretnutí

Americký prezident Donald Trump sa tento týždeň na summite veľkých ekonomík G20 v Japonsku zíde na dvojstranných rokovaniach s lídrami najmenej ôsmich krajín. S odvolaním sa na nemenovaného amerického činiteľa to uviedla agentúra Reuters.

25.06.2019 06:00
debata

Trump už pred týždňom oznámil, že sa na G20 stretne s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. Podľa spomínaného zdroja Reuters sa šéf Bieleho domu stretne tiež s ruským kolegom Vladimirom Putinom, sa saudským korunným princom Muhammadom bin Salmanom, tureckým prezidentom Recep Tayyip Erdoğan, nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, indickým premiérom Nárendrom Módím, austrálskym premiérom Scottom Morrisonom a japonským premiérom Šinzóem Abem.

Americký činiteľ nevylúčil, že budú oznámené aj ďalšie bilaterálne stretnutia. Podrobnosti o časovom harmonograme týchto rokovaní neoznámil, lebo Trumpov program ešte nie je dokončený. Uviedol však, že stretnutie s čínskym prezidentom by malo byť v sobotu, teda na záver druhého dňa summitu.

Summit G20 sa uskutoční v Osake 28. až 29. júna. Skupinu G20 tvoria Argentína, Austrália, Brazília, Británia, Čína, Francúzsko, India, Indonézia, Taliansko, Japonsko, Južná Afrika, Južná Kórea, Kanada, Mexiko, Nemecko, Rusko, Saudská Arábia, Turecko, USA a ako samostatný dvadsiaty člen Európska únia.

Po summite plánuje Trump návštevu Južnej Kórey. Americký predstaviteľ podľa Reuters povedal, že prezident pri tejto príležitosti nechystá stretnutie sa severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Reagoval tak na otázku, či Trump odcestuje do demilitarizovanej zóny, ktorá Južnú Kóreu oddeľuje od KĽDR.

debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Donald Trump