Vo Venezuele pristálo ruské armádne lietadlo, vraj len pre údržbu

Do venezuelskej metropoly Caracasu v pondelok priletelo ďalšie ruské vojenské lietadlo. Námestník ruského ministra zahraničia Sergej Rjabkov agentúre Interfax povedal, že to je pre údržbu ruského vojenského vybavenia, ktoré sa v krajine nachádza. Podobný prílet dvoch ruských armádnych strojov do Venezuely pred tromi mesiacmi spôsobil diplomatickú roztržku medzi Moskvou a Washingtonom. USA zatiaľ pondelkový prílet ruského lietadla nekomentovali.

25.06.2019 12:41
VENEZUELA, rusko, lietadlo, letisko, il-62 Foto: ,
Ruské armádne lietadlo na letisku v Caracase.
debata (29)

„Zo všetkých uhlov pohľadu je táto spolupráca transparentná,“ uviedol podľa Interfaxu Rjabkov. „Nie sú v nej žiadne prvky destabilizácie regiónu ani žiadne iné situácie,“ dodal. O pristátí lietadla informovala v pondelok agentúra Reuters. Podľa jej svedka a webu Flightradar24 ide o rovnaký stroj typu IL-62, ktorý v Caracase pristál tento rok v marci spoločne s ďalším armádnym lietadlom. V lietadlách vtedy do krajiny priletela stovka vojenských činiteľov, na palube bolo aj 35 ton materiálu. Podľa vyjadrenia Moskvy išlo o špecialistov, ktorí prišli kvôli dohodám o predaji zbraní do Venezuely.

Prezident USA Donald Trump niekoľko dní po marcovom prílete ruských strojov Moskvu vyzval, aby z Venezuely stiahla všetkých svojich vojakov, inak vraj necháva „všetky možnosti otvorené“. Americký viceprezident Mike Pence označil prítomnosť ruských vojenských príslušníkov za „nevítanú provokáciu“.

Rusko, ktoré dlhodobo podporuje súčasného venezuelského prezidenta Nicolasa Madura, požiadavku USA odmietlo a obvinilo Washington, že sa snaží svojimi aktivitami zasahovať do vzťahov dvoch suverénnych krajín.

Podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov na začiatku tohto mája uviedol, že Rusko neplánuje naďalej zvyšovať počet svojich vojakov vo Venezuele.

Washington, rovnako ako viac než päťdesiatka ďalších krajín podporuje opozičného lídra Juana Guaidóa, ktorý v januári z pozície šéfa parlamentu zložil počas protivládnych protestov sľub ako dočasný prezident. Urobil tak po tom, čo parlament neuznal ďalší mandát prezidenta Madura s tým, že vzišiel z neslobodných volieb.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Venezuela