Izrael pozastavil dodávky paliva do jedinej elektrárne v pásme Gazy

Izrael pozastavil v utorok dodávky paliva do jedinej elektrárne v oblasti pásma Gazy. Ide o odpoveď na nedávne útoky zápalnými balónmi, v dôsledku ktorých vypukli na juhu Izraela požiare. Informovala o tom agentúra DPA.

25.06.2019 17:07
debata (15)

Zmienený krok bude mať „zlý vplyv na plán distribúcie elektriny po celom pásme Gazy“, uviedol podľa DPA Zijád Sábit, generálny riaditeľ energetickej spoločnosti v Gaze, ktorá je vlastníkom uvedenej elektrárne.

Nedostatok paliva v prípade úplného zastavenia elektrárne bude pre zhruba dva milióny obyvateľov pobrežnej enklávy Gaza znamenať, že budú maž elektrinu v priemere osem hodín denne oproti súčasným 12 hodinám denne, vysvetlil Sábit.

Izraelský úrad COGAT, patriaci k ministerstvu obrany a koordinujúci aktivity židovského štátu na palestínskych územiach, vo vyhlásení uviedol, že dodávky paliva pozastavuje „až do ďalšieho oznámenia“.

Militantné palestínske hnutie Hamas sa v pásme Gazy ujalo moci v roku 2007, na čo Izrael a Egypt uvalili na toto územie blokádu. Izolácia a tri vojny medzi Izraelom a Hamasom značne narušili tamojšiu infraštruktúru.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #elektráreň #Palestína #Pásmo Gazy #palivo