Európa v zajatí horúčav, v Česku padali rekordy

Do západnej a južnej Európy dorazila z Afriky vlna horúčav, ktorá najmä vo Francúzsku vyvoláva obavy, že sa bude opakovať situácia z roku 2003. Vtedy si v lete vysoké teploty vyžiadali v Európe niekoľko desiatok tisíc životov. Okrem zdravotných problémov panujú obavy aj z lesných požiarov. V Španielsku očakávali už v stredu vonkajšiu teplotu vyše 40 stupňov Celzia, k tejto hranici sa priblížia teploty zrejme aj vo Francúzsku, Taliansku či Nemecku.

26.06.2019 11:18 , aktualizované: 22:42
francúzsko, paríž, horúčavy Foto: ,
Ľudia sa ochladzujú vo fontáne Trocadero počas horúčav vo francúzskej metropole Paríž.
debata (2)

„Teploty budú stúpať, vrchol dosiahnu cez víkend, keď môžu vystúpiť až na 44 stupňov, 42 je však istých,“ uviedol hovorca španielskej meteorologickej agentúry Aemet Fernando García. Horúčavy podľa neho vydržia až do utorka budúceho týždňa.

Až štyridsaťstupňové horúčavy očakávajú aj v časti Francúzska, kde úrady v predchádzajúcich dňoch opakovane vyzývali najmä deti a starších ľudí, aby vo horúčavách zostali doma. V Paríži napríklad nechali aj v noci otvorené parky, aby si tam večer mohli ľudia oddýchnuť. Rovnako tiež v Lyone informovali občanov, kde sú klimatizované verejné priestory, napríklad múzeá. Ministerstvo školstva pre horúčavy odložilo na budúci týždeň celoštátne stredoškolské skúšky, ktoré sa mali konať vo štvrtok a v piatok.

Staršia žena v domove dôchodcov vo francúzskom...
Ľudia sa osviežujú vo fontáne v španielskom...
+4Dvojica sa kúpe vedľa modelu lode v jazere pri...

V Nemecku postihne vlna horúčav, v niektorých médiách nazývané Ulla, najviac juhozápad. V Sársku a Porýní by sa teploty mohli vyšplhať až na 40 stupňov, uviedla dnes agentúra DPA s odvolaním sa na nemeckých meteorológov. Nie je vylúčené, že padne teplotný rekord, minimálne pre jún. Najvyššiu teplotu v Nemecku doteraz meteorológovia zaznamenali v bavorskom Kitzingene v lete 2015, keď namerali 40,3 stupňa. Pre jún drží s 38,5 stupňa rekord obec Bühlertal, ležiaca neďaleko francúzskeho Štrasburgu.

Teplotné rekordy pre jún sa čakajú aj na západe Rakúska, kde meteorológovia predpovedajú približne 37 stupňov Celzia. Už v utorok padol miestny júnový rekord pre Tirolsko, keď tam namerali 36,7 stupňa.

Rekordné teploty aj v Česku

V českej obci Doksany v Ústeckom kraji namerali v stredu meteorológovia 38,9 stupňa Celzia. Ide o historicky najvyššiu zaznamenanú júnovú teplotu od začiatku merania v 18. storočí. Pre portál Novinky.cz to uviedla Dagmar Honsová zo spoločnosti Meteopress.

Rekordnú teplotu namerali pred 16.00 h. Padol tak rekord z 22. júna 2000, keď v Brne zaznamenali 38,2 stupňa Celzia.

Teplotné rekordy boli prekonané aj na ďalších miestach Českej republiky. V Plzenskom kraji sa to týkalo všetkých staníc, v Olomouckom kraji desiatich z jedenástich dlhodobo merajúcich staníc.

V Olomouckom kraji zaznamenali najvyššiu teplotu v meste Javorník, a to 34,3 stupňa. Doterajší rekord z roku 2006 bol prekonaný o 0,8 stupňa. Aj v ostatných častiach kraja vládli horúčavy, miestami prekonali i rekordy z roku 1965. V Karlo­varskom kraji malo najvyššiu teplotu okresné mesto Cheb, kde namerali 35,7 stupňa Celzia.

Nový rekord zaznamenalo aj pražské Klementinum, sídlo českej Národnej knižnice, kde sa nachádza aj meteorologická stanica a teploty sa tam zaznamenávajú súvisle od roku 1775 – ortuť teplomera sa tam popoludní vyšplhala až na 36 stupňov. Doterajšia maximálna teplota bola 35,6 stupňa.

Vôbec najvyššiu teplotu v Česku, 40,4 stupňa Celzia, namerali 20. augusta 2012 v meste Dobřichovice pri Prahe, pripomenul portál Novinky.cz.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #horúčavy #teplo #rekord