Babišova vláda prežila hlasovanie o nedôvere

Vláda českého premiéra Andreja Babiša prežila vo štvrtok nadránom hlasovanie o vyslovení nedôvery v českej Poslaneckej snemovni, ktoré iniciovala opozícia predovšetkým pre návrh auditnej správy Európskej komisie o Babišovom strete záujmov.

26.06.2019 11:21 , aktualizované: 27.06.2019 09:27
debata (93)
Video ČTK: Babišova vláda ustála hlasovanie o nedôvere.
Video

Za návrh na vyslovenie nedôvery vláde hlasovalo 85 poslancov, pričom na to, aby prešiel bolo potrebných prinajmenšom 101 hlasov. Proti návrhu sa vyslovilo 85 poslancov, ďalších 12 sa hlasovania zdržalo a 18 bolo ospravedlnených, uviedla spravodajská televízia ČT24. Hlasovaniu predchádzala takmer 17-hodinová schôdza. Na svojej webstránke o jej priebehu podrobne informoval aj Český rozhlas (ČRo).

Schôdzu, ktorá sa začala ešte v stredu predpoludním a po krátkej obednej prestávke pokračovala až do štvrtkového skorého rána, iniciovali české opozičné strany ODS, Piráti, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostovia a nezávislí. Tí na jej konanie zozbierali 66 podpisov.

Podľa aktuálneho rozloženia síl v Snemovni však opozícia nemala na odvolanie menšinovej vlády ANO a ČSSD podporovanej komunistami dostatok hlasov.

17 hodín rokovania

Na úvod schôdze vystúpil predseda ODS Petr Fiala, ktorý uviedol, že premiér Babiš nemôže plniť svoj ústavný sľub. „Medzi týmto sľubom a jeho záujmami, záujmami jeho rodiny je tu očividný konflikt,“ vyhlásil. Pripomenul tiež demonštrácie proti Babišovi, ktoré podľa jeho slov „nemajú obdobu za 30 rokov“.

Potom sa za rečníckym pultom striedali členovia vlády za ANO s predstaviteľmi opozície. Kým ministri obhajovali svoje pôsobenie a prezentovali svoje úspechy, opozícia ich naopak kritizovala za nečinnosť a za údajný konflikt záujmov premiéra Babiša.

Podľa šéfa poslancov TOP 09 Miroslava Kalouska vláda vedie Česko po ceste do zaostalosti a používa manipulatívne klamstvá. Podľa predsedu ľudovcov Marka Výborného zase kabinet charakterizuje zúfalosť. Šéf STAN Vít Rakušan vyhlásil, že Babišova zostava je vládou minulosti, nekomunikácie a uzavretosti vo vlastnej pravde. Proti vláde sa postaví kvôli zapojeniu ČSSD aj SPD, povedal jej predseda Tomio Okamura.

Poslanci ČSSD na časť rokovania opustili sálu, aby sa poradili o najnovšom vývoji okolo ministra kultúry. Poslanci ČSSD sa radili, ako postupovať s ohľadom na to, že prezident Miloš Zeman sa stále nevyjadril k tomu, kedy nahradí ministra kultúry Antonína Staňka podpredseda ČSSD Michal Šmarda, ako strana požaduje. ČSSD zvažuje, že sa bude usilovať o podanie kompetenčnej žaloby na Zemana, prvoradé je ale rokovania šéfa strany Jána Hamáčka s prezidentom.

  • Poslanci debatovali o nedôvere vláde viac ako 17 hodín. Po 01:00 hodine ráno bolo prihlásených ešte osem poslancov. Mnohé prejavy vyvolávajú krátke faktické poznámky.
  • Predseda Poslaneckej snemovne Radek Vondráček pre istotu spresnil, že rokovací deň v podobných prípadoch, akým je rokovanie o vyslovení nedôvery vláde, končí podľa ustálenej dohody v 8:59 nasledujúceho kalendárneho dňa. Poslanci teda môžu rokovať aj počas noci až do rána.
  • V Snemovni od 10:30 do 17:30 vystupovali rečníci s prednostným právom, striedali sa opoziční poslanci s ministrami, ktorí pripomínali svoje úspechy deň pred ročným výročím od vymenovania kabinetu. Na radových poslancov sa dostalo okolo 17:30, do rozpravy sa ich prihlásili vyše dve desiatky.
  • Predpokladalo sa, že kabinet s najväčšou pravdepodobnosťou aj druhé hlasovanie o nedôvere prečká a opozícia nedá dohromady potrebných najmenej 101 hlasov. Koaliční sociálni demokrati sa po mimoriadnej porade dohodli, že kabinet podporia a komunisti, ktorí menšinovú vládu tolerujú, sa rozhodli zdržať.

Babiš: Keby padla vláda, paralyzujete krajinu

Babiš v Poslaneckej snemovni zdôraznil, že sa svojej firmy vzdal a postupoval podľa zákona. Nerozumie vraj tomu, čo by po vyslovení nedôvery malo nasledovať. Opozícia sa podľa neho snaží destabilizovať krajinu, čo nie je vhodné najmä teraz, v čase rokovaní o obsadení vysokých postov v EÚ.

„Keby padla vláda, tak paralyzujete našu krajinu. Neviem, kto mi čo môže vyčítať,“ uviedol podľa spravodajského serveru Novinky.cz. Povedal, že pokusy opozície vysloviť nedôveru vláde pokladá za legitímny nástroj politického boja, ale nerozumie im. „Keď podám demisiu, podá demisiu celá vláda. Čo bude potom? Budú predčasné voľby? Beriem to ako pokus o destabilizáciu našej krajiny,“ vyhlásil.

„Ja zásadne odmietam zneužívanie dotácií,“ pokračoval Babiš. Na udeľovanie dotácií podľa svojich slov nemá vplyv. Taktiež zdôraznil, že auditné správy Európskej komisie boli doručené veľmi čudným spôsobom.

Odchod Babiša žiadali aj tisíce demonštrantov, ktorí sa v nedeľu zišli v Prahe na Letnej. Na najväčší protest od revolúcie prišlo odhadom približne štvrť milióna ľudí. Babiš vo svojom vystúpení vyhlásil, že berie vážne to, že ľudia proti nemu demonštrujú, mrzí ho však, že vidia len negatíva. Občanom sa poďakoval za podporu, ktorú vraj cíti v súvislosti s dobrým výsledkom hnutia ANO v nedávnych voľbách do europarlamentu.

O pád Babišovej vlády sa opozícia neúspešne pokúsila vlani v novembri. Tentoraz opozičné strany (ODS, Piráti, ľudovci, TOP 09, Starostovia a nezávislí) prišli s návrhom na vyslovenie nedôvery Babišovi v súvislosti s návrhmi európskych auditov, ktoré poukazujú na možný konflikt záujmov pri čerpaní dotácií z EÚ. Podľa jedného z návrhov má Babiš stále vplyv na koncern Agrofert a zároveň má ako premiér vplyv na použitie financií z eurofondov. Česku preto hrozí, že bude musieť vrátiť asi 450 miliónov korún (v prepočte vyše 17 miliónov eur), ktoré na dotáciách dostal Agrofert.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #vyslovenie nedôvery #Poslanecká snemovňa Parlamentu Českej republiky