Americké úrady našli nové problémy s lietadlami typu Boeing 737 MAX

Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) našiel nové, potenciálne rizikové problémy lietadiel Boeing 737 MAX, ktoré musí výrobca napraviť, než sa stroje budú môcť vrátiť do letovej prevádzky. Vedenie FAA to oznámilo v stredu agentúre Reuters. Spoločnosť United Airlines oznámila, že lietadlá vyraďuje do septembra z prevádzky.

27.06.2019 00:30
FAA, boeing 737 MAX Foto: ,
Lietadlá 737 MAX, ktoré sú najpredávanejším modelom Boeingu, boli po celom svete odstavené z prevádzky v marci.
debata (13)

Lietadlá 737 MAX, ktoré sú najpredávanejším modelom Boeingu, boli po celom svete odstavené z prevádzky v marci. Dôvodom boli dve smrteľné nehody. Úrady teraz skúmajú softvér, ktorý je za ťažkosti tohto typu lietadla zodpovedný.

Rizikové problémy boli podľa FAA zistené minulý týždeň na simulačnom trenažéri. Kvôli nim sa neočakáva, že by boli lietadlá spôsobilé k certifikačnému testovaciemu letu prinajmenšom pred 8. júlom. „FAA má za úlohu zisťovať možné riziká, Boeing sa tým musí zaoberať,“ povedal Reutersu zdroj z vedenia FAA. Bližšie podrobnosti o nových problémoch lietadiel agentúre neoznámil.

Americká spoločnosť United Airlines v stredu oznámila, že vyraďuje lietadlá 737 MAX z prevádzky do začiatku septembra. V júli bude zrušených 1 290 letov, v auguste 1 900.

Boeing 737 MAX 8 spoločnosti Ethiopian Airlines sa 10. marca zrútil krátko po štarte z etiópskej metropoly Addis Abeby. Na palube bolo 157 ľudí, nikto neprežil. Rovnaký stroj mal nehodu vlani v októbri, keď lietadlo nízkonákladovej spoločnosti Lion Air so 181 pasažiermi a ôsmimi členmi posádky na palube havarovalo krátko po štarte z letiska v Jakarte. Ani vtedy nešťastie nikto neprežil.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #FAA #United Airlines #boeing 737 MAX