Maduro hovoril o potlačení prevratu, Guaidó to poprel

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó zavrhol v stredu tvrdenia vlády o údajnom pokuse o vojenský puč s cieľom zavraždiť socialistického prezidenta Nicolása Madura, ktorý mala podľa svojho vyhlásenia zmariť. Informovala o tom agentúra AFP.

27.06.2019 06:20
debata (49)

„Je to dookola stále ten istý príbeh a tlač už stratila prehľad o tom, koľkokrát sa zopakovali rovnaké obvinenia,“ povedal Guaidó novinárom v reakcii na tvrdenia o zmarenom puči. Zároveň však dodal, že bude naďalej vyzývať ozbrojené sily, aby prezidenta Madura opustili, píše AFP.

Samotný Maduro medzičasom uviedol, že ak sa opozícia pokúsi o štátny prevrat, jeho reakcia bude „nemilosrdná“.

„Boli by sme nemilosrdní pri revolučnom protiútoku voči pokusu o fašistický prevrat – nemilosrdní!“ uviedol v prejave vysielanom celoštátne v rozhlase i televízii.

Venezuelský minister pre komunikáciu Jorge Rodríguez v stredu oznámil, že vláda zmarila pokus o vojenský puč s cieľom zavraždiť socialistického prezidenta Nicolása Madura a dosadiť na jeho miesto generála. Spresnil, že súčasťou sprisahania boli nielen aktívni dôstojníci, ale aj dôstojníci vo výslužbe, pričom k pokusu o prevrat malo dôjsť ešte na začiatku tohto týždňa z nedele na pondelok.

Rodríguez obvinil pravicového kolumbijského prezidenta Ivána Duqueho z „plánovania prevratov a vrážd prezidenta“, pričom do komplotu mali byť podľa jeho názoru zapletení aj čilský konzervatívny prezident Sebastián Piňera a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Bolton.

Hoci vzťahy Caracasu s Washingtonom sú dlhodobo napäté, k ich ďalšiemu zhoršeniu došlo po tom, čo Trump uznal za venezuelského prezidenta opozičného lídra Juana Guaidóa, pričom nevylúčil ani možnosť použitia vojenskej sily proti Madurovmu režimu. Venezuela už v tejto súvislosti s USA prerušila diplomatické vzťahy.

Rusko sťahuje pred stretnutím Putina s Trumpom vojakov z Venezuely

Rusko začalo v stredu sťahovať svojich vojenských „technikov“ z Venezuely. Stalo sa tak len dva dni pred plánovaným stretnutím ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho americkým náprotivkom Donaldom Trumpom. S odvolaním sa na informácie ruského veľvyslanectva v Caracase o tom písala agentúra AFP.

„Lietadlo Il-62, ktoré má na palube ruských technikov pôsobiacich niekoľko posledných mesiacov vo Venezuele… odlieta 26. júna z Caracasu do Moskvy,“ uviedla ruská ambasáda na Facebooku.

Vo svojom vyhlásení označilo ruské veľvyslanectvo prítomnosť ruských vojakov v krajine ako „bežnú údržbársku misiu“, ktorá by podľa jej slov mala pokračovať aj v budúcnosti.

„Rusko dodalo Venezuele vysoko technologické zariadenia, ktoré si vyžadujú pravidelnú údržbu. Ruskí špecialisti taktiež poskytli venezuelskému personálu potrebný technický výcvik,“ uviedlo veľvyslanectvo.

Moskva vyslala pred troma mesiacmi do Venezuely približne 100 vojenských expertov. Učinila tak po tom, ako Trumpova administratíva naznačila, že by mohla použiť silu na zvrhnutie venezuelského prezidenta a spojenca Ruska – Nicolása Madura. Zmienený krok Moskvy vyvolal vtedy vo Washingtone rozhorčenie.

Ruskí špecialisti opúšťajú krajinu krátko pred tým, ako by sa mal Putin v piatok stretnúť s Trumpom na summite krajín G-20.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Vladimir Putin #Nicolas Maduro #Juan Guaidó