Zuckerberg: Facebook nemá nástroje na zastavenie ruských operácií

Možnosti Facebooku v boji so štátnymi dezinformačnými operáciami sú obmedzené, pretože nemôže na rozdiel od amerických úradov tlačiť na zahraničné vlády. Pri vystúpení na konferencii Aspen Ideas Festival to v stredu uviedol šéf kalifornskej spoločnosti Mark Zuckerberg. Znepokojuje ho, že Spojené štáty neprijali "žiadne opatrenia" v reakcii na ruské snahy ovplyvniť posledné prezidentské voľby.

27.06.2019 11:57
Facebook mark zuckerberg Foto: ,
Zakladateľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg.
debata (18)

„Ako súkromná spoločnosť nemáme prostriedky na to, aby sme donútili ruskú vládu prestať,“ povedal zakladateľ Facebooku. „Môžeme sa brániť, ako to len ide, ale nástroje na vytváranie tlaku na Rusko má naša vláda, nie my,“ dodal.

Americký politický systém sa podľa správy osobitného vyšetrovateľa FBI Roberta Muellera stal pred prezidentskými voľbami roku 2016 terčom koordinovaného útoku podporovaného ruskými tajnými službami. Facebook už skôr opísal, že ruskí aktéri sa na jeho platforme vydávali za amerických aktivistov a cielili na Američanov politické posolstvá. Technologické spoločnosti odvtedy čelia kritike, že problém hrubo podcenili alebo že ani dnes dostatočne nepracujú na prevencii podobných scenárov. Podľa Zuckerberga ale musia konať aj politici.

"Jedným z pochybení, ktorá ma znepokojujú, je to, že po roku 2016 vláda nijako nereagovala. Vyslali sme svetu signál: ‚Ok, cesta je voľná, štáty môžu skúšať šťastie a naše firmy sa budú snažiť čo najviac tieto veci obmedziť, ale americká vláda v zásade na pomoc nepríde‘, "citovala zakladateľa Facebooku agentúra AFP.

„Odvtedy vidíme nárast (podobných) aktivít zo strany Iránu alebo ďalších krajín,“ pokračoval Zuckerberg. Ochrana sociálnej siete pred týmito snahami podľa neho stojí jeho firmu miliardy dolárov ročne. „Sami ale nemôžeme veľa urobiť, aby sme štáty odradili,“ povedal.

Zuckerberg nevyzval štátnych činiteľov, aby sa podieľali na kontrole obsahu na jeho sociálnej sieti, tento rok prvýkrát. Na konci marca zverejnili svetové médiá jeho list, v ktorom priznáva, že pre firmu samotnú je zodpovednosť za kontrolu škodlivého obsahu príliš veľkým sústom. Podľa neho by v tejto otázke mali vzniknúť spoločné medzinárodné pravidlá, na ktorých dodržiavanie by dozerali nezávislé orgány.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #Mark Zuckerberg