Slúži sluha Zelenskyj národu?

Nový ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, líder strany Sluha národa, sa pomaly, aspoň navonok, pokúša meniť svoje politicko-spoločenské predstavy na skutočnosť. Najnovšie najprv vymenoval prvých ôsmich nových gubernátorov, o čom informovala prezidentská kancelária.

28.06.2019 10:00
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (32)

Kabinet Volodymyra Hrojsmana vzápätí Zelenského gubernátorov vo štvrtok aj schválil. Na rozdiel od poslancov parlamentu, ktorí boli od začiatku proti. Vraj sa musia predstaviť v snemovni. Pritom pred piatimi rokmi, po prevrate na Majdane, však o niečom takom nebola reč.

Zelenským navrhnutí vysokopostavení vládni úradníci podľa očakávania pochádzajú z blízkeho okolia prezidenta.

„Pomaly, ale iste sa pokúša kráčať vopred avizovaným smerom v snahe zmeniť súčasnú situáciu v spoločnosti,“ reagoval aj ukrajinský portál Korrespondent. Otázkou pre mnohých je, či "sluha“ Zelenskyj skutočne najnovšími rozhodnutiami slúži národu? Napríklad štvrtkovými kádrovými zmenami na najvyšších miestach štátnej bezpečnosti (SBU), ako aj v Národnej garde. A to všetko na pozadí práve prebiehajúceho sa stiahnutia najprv ozbrojencov separatistov a následne i vládnych jednotiek ďalej od jediného priechodu na tzv. čiare kontaktu v Stanici Luhanska. Medzi územím kontrolovaným Kyjevom a samozvanou Luhanskou ľudovou republikou.

Ako upozornili viaceré ukrajinské médiá medzi aktivistami Zelenského strany možno dnes nájsť aj bývalých členov Bloku Porošenka, Strany regiónov (Janukovyč), Baťkivščiny (Tymošenková), ale aj opozičnej Svojpomoci (Bojko), Radikálnej strany (Ľaško) či dokonca zakázanej komunistickej strany. Mnohí si kladú otázku, čo má znamenať spomínaný politický guláš? O odpoveď sa pokúsil ukrajinský politológ Valerij Litoninskyj.

„Evidentne sme svedkami zrodu ďalšej klasickej ukrajinskej vládnej strany, ktorá v regiónoch spolupracuje s miestnymi podnikateľmi a tzv. nedotknuteľnými a má kvóty a rôzne vplyvné skupiny,“ konštatuje politológ. Zároveň však upozornil, že takúto stranu bude veľmi ťažké riadiť v parlamente, pretože sa budú riadiť „generálnou líniou“ a nie na prospech tých, čo ju zrodili.

"Samozrejme, že značka Sluha národa je lákavá, ibaže ako vidieť domácu úlohu Zelenskyj a spol. nesplnili. Napríklad v prípade starostlivého výberu kandidátov pred parlamentnými voľbami. A tak sa môže stať, že do parlamentu sa dostanú náhodní ľudia, ktorí nemajú nič spoločné so Zelenského stranou,“ dodáva Litoninskyj.

Zelenského kroky podľa najnovšieho prieskumu verejnej mienky zverejnenej aj agentúrou Reuters však schvaľuje čoraz viac Ukrajincov. Podľa televízie Ukrajina mesiac pred parlamentnými voľbami zvýšila strana Sluha národa podporu voličov o štyri percentuálne body v porovnaní s výsledkami spred dvoch týždňov. Dnes by ju volilo 45 percent Ukrajincov. S odstupom nasleduje na druhom mieste Opozičná platforma (11 percent) a tretia je Európska solidarita exprezidenta Porošenka (necelých 10 percent).

© Autorské práva vyhradené

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Volodymyr Zelenskyj