Trump a Putin rokovali o kontrole zbrojenia v 21. storočí

Prezidenti Spojených štátov a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin sa na stretnutí v Osake podľa agentúry Kjódó dohodli, že budú pokračovať v rokovaniach o kontrole zbrojenia. Trump pritom vyhlásil, že nový kontrolný režim musí zahŕňať aj Čínu.

28.06.2019 08:13 , aktualizované: 10:30
Trump G20 US Russia Foto: ,
Prezident USA Donald Trump s ruským prezidentom Vladimirom Putinom si potriasli rukami počas stretnutia na okraj summitu G20 v japonskej Osake.
debata (64)

„Obaja štátnici sa zhodli, že zlepšenie vzťahov medzi USA a Ruskom zodpovedá záujmom oboch krajín a celého sveta,“ hovorí sa vo vyhlásení, ktoré po rokovaní podľa agentúry TASS zverejnil Biely dom. Prezidenti sa k obsahu a výsledku schôdzky zatiaľ obšírnejšie nevyjadrili.

Prezidenti podľa tohto dokumentu okrem modelu kontroly zbrojenia pre 21. storočie rokovali aj o situácii v Iráne, Sýrii, Venezuele a na Ukrajine.

Schôdzka, usporiadaná na okraj summitu G20, podľa Interfaxu trvala skoro hodinu a pol, podľa agentúry TASS hodinu a 20 minút.

Trump pred začiatkom rokovania ocenil „veľmi dobré vzťahy“ s Putinom. „Myslím, že výsledky tohto stretnutia budú výborné,“ povedal americký prezident. „Nemôžem než súhlasiť s prezidentom (USA), máme o čom hovoriť,“ povedal Putin po úvodnej reči Trumpa.

Obe krajiny počas posledných mesiacov oznámili, že odstupujú od dohody o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu z čias studenej vojny. Spojené štáty Rusko obviňovali, že zmluvu porušuje, ruská strana takéto tvrdenia však odmieta. Vyčítala tiež Washingtonu, že od zmluvy odstúpil najmä preto, že sa nevzťahuje aj na Čínu.

Putin schôdzku považuje za dobrú možnosť, ako pokračovať v dialógu po summite v Helsinkách. Na ňom si prezidenti oboch veľmocí sľúbili obnovenie spolupráce svojich krajín a Trump vtedy vyhlásil, že mrazivé rusko-americké vzťahy sú minulosťou.

Trump svojmu náprotivku pred novinármi žartom povedal, aby „nezasahoval do amerických volieb“. Podľa agentúr tak urobil po otázke reportéra, ktorý sa spýtal, či Trump túto tému pred Putinom zmieni na spoločnom rokovaní. Ruský prezident na Trumpovu poznámku zareagoval úsmevom.

Šéf Bieleho domu a šéf Kremľa sa tiež niekoľkokrát stretli na okraj rôznych medzinárodných konferencií a začiatkom minulého mesiaca si spolu hodinu a pol telefonovali.

Na rokovaní sa z ruskej strany zúčastňuje minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, minister financií Anton Siluanov, Putinov poradca pre zahraničnú politiku Jurij Ušakov a tlačový hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Súčasťou delegácie Spojených štátov je minister zahraničia Mike Pompeo, minister financií Steven Mnuchin, poradca prezidenta Trumpa pre národnú bezpečnosť John Bolton, personálny šéf Bieleho domu Mick Mulvaney a tlačová hovorkyňa Bieleho domu Stephanie Grishamová.

Ukrajinské médiá pripomenuli, že podobná schôdzka sa mala konať aj na predchádzajúcom summite G20 v Buenos Aires v Argentíne, ale Biely dom ju zrušil po incidente v Kerčskom prielive, kde vlani v novembri Rusi ostreľovali a zajali tri ukrajinské plavidlá s 24 námorníkmi. Teraz, v Osake, Trump povedal, že táto téma nie je na programe. „Neposudzovali sme to,“ odpovedal na otázky novinárov podľa denníka Ukrajinská pravda.

Trump tiež uviedol, že očakáva produktívne stretnutie s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom; schôdzka je podľa agentúry Reuters veľmi očakávaná vzhľadom na napätie v americko-čínskych obchodných vzťahoch. „Kto vie, ale myslím, že to bude produktívne. Prinajmenšom to bude produktívne. Uvidíme, čo sa stane a čo z toho vzíde,“ povedal reportérom. Na otázku, či sľúbil čínskemu prezidentovi šesťmesačný odklad ciel, Trump povedal: „Nie.“

64 debata chyba
Viac na túto tému: #G20 #Vladimir Putin #Donald Trump