V Hongkongu znovu protestujú proti kontroverznému zákonu

V Hongkongu vyšlo v piatok do ulíc vyše tisíc ľudí, ktorí sa zhromaždili pred budovami vlády v centre mesta. Demonštranti, väčšinou študenti, symbolicky oblečení do čiernej farby, protestujú proti kontroverznému návrhu zákona o vydávaní ľudí podozrivých z trestných činov do pevninskej Číny. Informovala o tom agentúra Reuters.

28.06.2019 18:00
hongkong, čína, protest, demonštrácia Foto: ,
Demonštranti protestujú proti kontroverznému návrhu zákona o vydávaní ľudí podozrivých z trestných činov do Číny.
debata (1)

Demonštrácie v Hongkongu trvajú už niekoľko týždňov, jedného z protestov sa podľa organizátorov zúčastnili dva milióny ľudí. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová síce prerokúvanie návrhu zákona po sérii demonštrácií prerušila, aktivisti ale požadujú, aby bol zrušený úplne. „Je to vláda, kto nás núti vyjsť do ulíc,“ povedal jeden z protestujúcich, podľa ktorého Lamová nereaguje na požiadavky aktivistov adekvátne.

Aktivisti dúfajú, že sa téma Hongkongu dostane aj na summit svetových ekonomík G20, ktorý sa v japonskej Osake koná dnes a v sobotu. Kvôli tomu v predchádzajúcich dňoch navštívili niekoľko veľvyslanectiev, aby krajiny oboznámili so svojimi požiadavkami. Na americkej ambasáde predložili petíciu, v ktorej žiadajú amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby sa počas rokovaní so svojím čínskym náprotivkom Si Ťin-pchingom postavil za zrušenie zákona a za začatie vyšetrovania zásahu hongkonských policajtov proti protestujúcim.

Bývalá britská kolónia sa pod čínsku správu vrátila v roku 1997, od tej doby funguje podľa princípu „jedna krajina, dva systémy“. Vďaka nemu si Hongkong môže užívať niektorých slobôd, ktoré sú v kontinentálnej Číne nemysliteľné, vrátane možnosti demonštrovať. Pekingskí cenzori väčšinu správ o hongkonských protestoch vo zvyšku krajiny blokujú.

Ďalšia masová demonštrácia sa v meste očakáva v pondelok, keď si krajina pripomína 22 rokov od prechodu Hongkongu pod čínsku správu. Očakáva sa niekoľko stoviek tisíc ľudí.

1 debata chyba