Útočník z Charlottesville dostal doživotie

Americký prívrženec krajnej pravice, ktorý v roku 2017 v Charlottesville usmrtil jednu osobu a desiatky ďalších ľudí zranil, bol v piatok odsúdený na trest doživotného väzenia.

28.06.2019 22:29
Charlottesville, james alex fields, auto,... Foto: ,
2. augusta 2017 sa konala demonštrácia antifašistov, do ktorých začal James Alex Fields narážať s autom.
debata

James Alex Fields z Ohia, ktorý sa otvorene hlásil k neonacizmu, bol jedným z účastníkov pochodu stúpencov otrokárstva v Charlottesville, ktorý sa konal 12. augusta 2017. Zároveň s ním sa v meste konala aj demonštrácia antifašistov, do ktorých začal Fields narážať s autom.

Páchateľ už v marci priznal vinu, čím si zabezpečil doživotný trest a nie trest smrti, ktorý mu pôvodne hrozil. V piatok sa pred súdom za svoj čin aj ospravedlnil. „Ospravedlňujem sa za bolesť a stratu, ktorú som spôsobil. Každý deň myslím na to, ako sa veci mohli vyvíjať inak a ako ľutujem svoje činy. Prepáčte mi,“ povedal Fields.

S udalosťami z Charlottesville sa viaže aj jeden z najpamätnejších výrokov amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten krátko po tejto tragédii vyhlásil, že v oboch táboroch, teda na strane antifašistov aj na strane neonacistov a stúpencov otrokárstva, „boli aj veľmi fajn ľudia“, a trval na tom, že „chyba bola na oboch stranách“. Následne sa za tieto výroky ospravedlnil, ale len na to, aby ich neskôr znova zopakoval.

debata chyba
Viac na túto tému: #útok #USA #Charlottesville