Na pomoc kapitánke lode a organizácii Sea-Watch sa vyzbieralo vyše 370 000 eur

Francúzsko je pripravené prijať na svojom území desiatich zo 40 migrantov z lode Sea-Watch 3 nemeckej charitatívnej organizácie Sea-Watch. V sobotu to oznámilo francúzske ministerstvo vnútra.

29.06.2019 09:04 , aktualizované: 22:00
debata (68)

Spresnilo, že Francúzsko je pripravené obnoviť činnosť misie ministerstva vnútra a Úradu na ochranu utečencov a osôb bez štátnej príslušnosti s cieľom vybrať 10 ľudí, ktorí potrebujú pomoc. Vybraní migranti budú „bez prieťahov“ prevezení do Francúzska.

Loď Sea-Watch 3 plaviaca sa pod holandskou vlajkou vyzdvihla 53 ľudí pri pobreží Líbye 12. júna. Do talianskych vôd vplávala v stredu aj napriek hrozbe veľkých pokút zo strany krajne pravicového ministra vnútra Mattea Salviniho.

Pod velením kapitánky, 31-ročnej Nemky Caroly Racketeovej, loď po niekoľkých dňoch čakania na mori v noci na sobotu vplávala do prístavu na talianskom ostrove Lampedusa.

Talianske úrady následne kapitánku zatkli za kladenie odporu posádke vojenského plavidla. Hrozí jej desať rokov väzenia.

Samotným migrantom talianske úrady v sobotu povolili opustiť loď a potom ich previezli do prijímacieho centra.

Na podporu kapitánky lode a organizácie Sea-Watch sa na sociálnych sieťach pred niekoľkými dňami začala finančná zbierka. Výťažok z nej má Racketeovej a mimovládnej organizácii Sea-Watch poslúžiť na krytie nákladov súvisiacich so službami právnikov. Doteraz sa vyzbieralo vyše 370.000 eur.

V súvislosti so zákazom vstupu lode do talianskych vôd francúzsky rezort vnútra konštatoval, že „súčasná talianska vláda sa uchýlila k rozhodnutiam, ktoré neboli dohodnuté s jej európskymi partnermi, a zároveň kritizuje údajný nedostatok európskej solidarity“. Paríž tiež upozornil, že daný zákaz je porušením medzinárodného námorného práva.

S ponukou prijať migrantov z lode Sea-Watch 3 prišli okrem Francúzska aj Nemecko, Fínsko, Luxembursko a Portugalsko.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #utečenci #Lampedusa #Sea-Watch 3