Zelenskyj posmrtne udelil Tymčukovi Rad odvahy 3. triedy

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj udelil posmrtne Rad odvahy 3. triedy poslancovi ukrajinského parlamentu a vojenskému analytikovi Dmytrovi Tymčukovi, ktorý 19. júna podľahol strelnému zraneniu hlavy. Polícia prípad vyšetruje ako úkladnú vraždu, informovala v piatok agentúra Interfax-Ukrajina.

29.06.2019 09:33
debata (14)

Podľa agentúry bol Tymčuk vyznamenaný " za významný prínos k sociálno-ekonomickému, kultúrnemu a vzdelávaciemu rozvoju ukrajinského štátu, za dlhoročnú svedomitú prácu a významné profesionálne úspechy".

Šéf štátnej polície Serhij Kňazev v osudný deň uviedol, že správu o smrti Tymčuka prijali o 12.15 h miestneho času. Na mieste činu pracoval vyšetrovací tím, dorazil tam aj šéf kyjevskej polície Andrij Kryščenko a vedenie kyjevskej prokuratúry.

Kňazev povedal, že Tymčuka našli v jeho kyjevskom byte. V inkriminovanom čase tam s ním bola nemenovaná žena. Vyšetrovatelia ju vypočuli, ako aj susedov obete.

Tymčuk bol od marca 2014 koordinátorom skupiny Informačný odpor. Podľa agentúry Ukrinform je úlohou skupiny „prijímať, spracovávať (overovať) a šíriť informácie o ruskej invázii na Ukrajine. Hlavným cieľom skupiny je poskytnúť fakty v reakcii na lži ruskej propagandy a vytvoriť reálny obraz udalostí v informačnom priestore“.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Volodymyr Zelenskyj