Polícia vo Švajčiarsku použila vodné delá proti kamerunským demonštrantom

Švajčiarske bezpečnostné zložky použili vo štvrtok v Ženeve vodné delá, slzotvorný plyn a omračovacie granáty proti demonštrácií Kamerunčanov, ktorí sa chceli dostať pred hotel, v ktorom je ubytovaný dlhoročný kamerunský prezident Paul Biya. Informovala o tom agentúra AFP.

29.06.2019 17:13
debata (12)

Približne 250 demonštrantov požadovalo Biyovo odstúpenie na námestí pred budovou OSN v Ženeve.

Násilie vypuklo v okamihu, keď sa protestujúci pokúsili dostať pred budovu hotela, v ktorom je kamerunský prezident ubytovaný a ktorý sa nachádza približne 500 metrov od miesta protestu.

Biya „stojí na čele svojej diktatúry už takmer pol storočia“, vyhlásil Robert Wanto – jeden zo spoluorganizátorov protestnej akcie.

„Zišli sme sa tu, lebo chceme, aby bolo Kamerunu umožnené vstúpiť do modernej demokratickej éry,“ dodal.

Ženevská polícia pre AFP uviedla, že miestna samospráva danú demonštráciu povolila s tým, že bude obmedzená na námestie pred budovou OSN. Pochod pred neďaleký hotel povolený nebol.

Biya (85) je na čele Kamerunu od roku 1982 a je aktuálne najdlhšie slúžiacou hlavou štátu na africkom kontinente. V októbri 2018 sa stal víťazom prezidentských volieb, keď mu svoj hlas odovzdalo viac ako 71 percent voličov.

Opozičné strany však s Biyovým znovuzvolením nesúhlasili a inauguráciu sprevádzalo násilie v Severozápadnom a Juhozápadnom regióne – v anglicky hovoriacich oblastiach – ktoré sa snažia oddeliť sa od zvyšku krajiny a vytvoriť nový štát. Kamerun ohrozuje aj extrémistická skupina Boko Haram, ktorej členovia prichádzajú do krajiny zo susednej Nigérie.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Kamerun #paul biya