Horúčavy na juhu Európy si už vyžiadali najmenej osem obetí

Európa už šiesty deň zápasí s horúčavami, rozsiahlymi požiarmi a znečistením ovzdušia. Podľa predbežných oficiálnych správ si horúčavy doteraz vyžiadali štyri ľudské životy vo Francúzsku, dve obete v Taliansku a ďalšie dve v Španielsku. Ako informovala agentúra AFP, medzi obeťami je 17-ročný brigádnik pri zbere úrody, 22-ročný pokrývač i 72-ročný bezdomovec.

29.06.2019 19:41 , aktualizované: 20:25
debata

Úrady v horúčavami postihnutých krajinách obyvateľstvu opakovane pripomínajú opatrenia, ako sa chrániť pred vplyvom vysokých teplôt.

Vysokými teplotami bola výrazne znehodnotená aj tohtoročná úroda hrozna, uviedli v sobotu francúzski pestovatelia viniča.

Meteorológovia avizujú na nedeľu mierny pokles teplôt vo Francúzsku, Španielsku i Taliansku. Pred ďalším stúpaním teplôt však varujú v Nemecku.

Francúzsko sa v uplynulých dňoch stalo siedmou krajinou Európy, kde bola zaznamenaná teplota nad 45 stupňov Celzia. Do tejto skupiny krajín okrem Francúzska patria aj Bulharsko, Portugalsko, Taliansko, Španielsko, Grécko a Severné Macedónsko.

Na juhu Francúzska oheň zničil najmenej 10 domov a hektáre pôdy

V dôsledku lesných požiarov na juhu Francúzska, ktoré spôsobili rekordné horúčavy, zhorelo už niekoľko budov, ako i porast na ploche 620 hektároch. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Rozsiahle požiare zasiahli departement Gard na juhu Francúzska, kde teploty dosiahli 45 stupňov Celzia. Podľa francúzskych médií tam požiare kompletne zničili najmenej desať budov. Rozhlasová stanica France Bleu informovala, že požiare zachvátili porasty na ploche s rozlohou 620 hektárov.

Na hasenie požiaru bolo zmobilizovaných 710 hasičov, pričom časť z nich boli posily z okolitých regiónov. K dispozícii mali 180 kusov hasiacej techniky vrátane troch lietadiel. S požiarmi bojovali až do soboty rána. Momentálne majú situáciu plne pod kontrolou.

Počas zásahu utrpelo prehriatie organizmu 15 hasičov a šesť policajtov.

Práve v tejto oblasti zaznamenali v piatok nový teplotný rekord vo Francúzsku – ide o teplotu 45,9 stupňa Celzia, ktorú namerali v dedine Gallargues-le-Montueux ležiacej neďaleko mesta Montpellier. Vo vzdialenosti asi 30 kilometrov od tejto dediny v sobotu hasiči bojovali s veľkým požiarom, ktorý tam vypukol.

V obci Quissac, takisto ležiacej v departemente Gard, podľa informácií francúzskych médií zatkli muža podozrivého z podpaľačstva. Ten bol – ako pyroman – úradom známy už v minulosti z dôvodu zakladania menších požiarov. Muža odviezli do psychiatrickej nemocnice. Prípad začala vyšetrovať prokuratúra, informovala televízna stanica France Info.

Požiare spôsobené mimoriadnymi horúčavami hlásia aj z regiónu Vaucluse.

Hasičom sa podarilo dostať pod kontrolu lesný požiar v Katalánsku

V strednom Španielsku tiež vyčíňa niekoľko požiarov. Požiar, ktorý vypukol v piatok v blízkosti stredošpanielskeho mesta Almorox, zničil porasty na najmenej 1 600 hektároch a vynútil si evakuáciu obyvateľov jednej obce.

Na severovýchode Katalánska sa veľký lesný požiar podarilo dostať pod kontrolu. Úrady však varovali, že vietor a vysoké teploty, ktoré dosahujú 40 stupňov Celzia, môžu zapríčiniť ďalšie požiare.

Regionálny minister vnútra Miquel Buch povedal, že požiar v horskej oblasti už takmer uhasili, no aj po štyroch dňoch sa naďalej miestami objavujú plamene. Do zásahu sa zapojilo takmer 500 hasičov. Situácia si vyžiadala 21 zranených.

Úrady sa domnievajú, že oheň vznikol na farmárskej skládke kuracieho trusu, odkiaľ sa ďalej šíril.


VIDEO: Aké bude počasie cez víkend vo vašom regióne? Pozrite si videopredpoveď TV Pravda.

Video
debata chyba
Viac na túto tému: #lesný požiar