V Severnom Macedónsku sa po prvýkrát uskutočnil gay pride

V Severnom Macedónsku sa v sobotu konal vôbec prvý gay pride - pochod gejov, lesieb, bisexuálov a transrodových osôb (LGBT) - v tejto balkánskej krajine.

29.06.2019 21:56

Zúčastnilo sa na ňom niekoľko stoviek ľudí, ktorí tancujúc pochodovali ulicami hlavného mesta Skopje a niesli obrovskú dúhovú vlajku, informovala agentúra Reuters.

Na pochod prišli i štátni úradníci a diplomati pôsobiaci v Skopje.

„Prišlo omnoho viac ľudí než sme očakávali… nenávistné prejavy tých, čo chceli ľudí odstrašiť, zlyhali,“ povedal Koco Andonovski zo severomacedónskej pobočky Helsinského výboru pre ľudské práva, ktorý bol jedným z organizátorov pochodu.

Počas pochodu sa pred jedným z pravoslávnych chrámov v Skopje zišlo niekoľko stoviek podporovateľov krajne pravicových organizácií, ktorí chceli podľa vlastných slov vyjadriť podporu hodnotám tradičnej rodiny.

Ako pripomína Reuters, gayovia, lesby, ako aj ďalší členovia LGBT komunity sú na Balkáne aj naďalej terčom nenávistných útokov a diskriminácie v oblastiach vzdelávania a zdravotníctva či v zamestnaní. Preto sa tento pochod stáva i testom rešpektovania práv sexuálnych menšín v krajine, ktorá sa usiluje o členstvo v Európskej únii.

Sobotňajší gay pride si pripomenul 50. výročia Stonewallského povstania, ktoré je považované za najdôležitejšiu udalosť, ktorá viedla k modernému boju za práva LGBT v Spojených štátoch.

V gay-bare Stonewall Inn v manhattanskej štvrti Greenwich Village v New Yorku vypukla 28. júna 1969 bitka, ktorá vyvolala niekoľko dní trvajúce pouličné bitky za účasti približne 2000 protestujúcich a polície. Išlo o prvé americké – a zrejme aj svetové – verejné vystúpenie gayov a lesieb za svoje požiadavky.

chyba
Viac na túto tému: #Gay Pride #LGBTI+