Trump sa s Kimom dohodol na obnovení rozhovorov o jadrovom programe KĽDR

Tretie stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa s vodcom KĽDR Kim Čong-unom sa skončilo. Obaja vodcovia sa stretli v demilitarizovanej zóne medzi Kóreami. Po asi 50-minútovom rokovaní v Dome slobody na juhokórejskej strane hranice šéf Bieleho domu odprevadil Kima na hranicu, rozlúčil sa s ním a vrátil sa do objektu. Trump oznámil, že sa s Kim Čong-unom dohodol na obnovení rozhovorov o jadrovom programe KĽDR. Začať sa majú v najbližších týždňoch.

30.06.2019 07:28 , aktualizované: 11:25
Trump US North Korea Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un (vpravo) s prezidentom USA Donaldom Trumpom.
debata (25)

Obnovené rokovania s KĽDR povedie zvláštny zmocnenec Steve Biegun, oznámil Trump.

„Skutočnosť, že sa teraz budeme môcť kedykoľvek stretnúť, je myslím tým signálom, ktorý vzíde z dnešnej schôdzky,“ konštatoval Trump po rokovaní s Kim Čong-unom.

„Rýchlosť nie je cieľom, chceme zistiť, či dokážeme dospieť k naozaj komplexnej a dobrej dohode,“ povedal Trump a dnešný deň označil za „veľmi legendárny“ a historický. Za historickú predtým schôdzku označil aj Kim.

„Mnoho sme už dosiahli,“ povedal Trump k americko-severokórejským vzťahom. „Keď som sa ujímal úradu, bol to šialený neporiadok, diali sa zlé veci, poznamenal. Posledného dva a pol roka panuje mier bez toho, aby bolo niečo podpísané, len na základe vzťahov“, zdôraznil Trump.

Prvý prezident USA na pôde KĽDR

Trump sa stal prvým lídrom Spojených štátov, ktorý vstúpil na územie KĽDR. Kim uviedol, že krátky pobyt prezidenta Donalda Trumpa na severokórejskom území zlepšuje vzťahy medzi ich krajinami.

Trump vyzdvihol svoje „skvelé priateľstvo“ s Kim Čong-unom a povedal, že má skvelý pocit z toho, že je prvým prezidentom USA, ktorý vstúpil do Severnej Kórey. Kim Trumpa za to pochválil a tento jeho čin nazval odvážnym a odhodlaným, približuje agentúra AP.

Trump sa Kim Čong-unovi vyznal, že je „hrdý“ na to, že mohol prekročiť hranicu rozdeľujúcu územie Severnej a Južnej Kórey.

„Som hrdý, že som prekročil túto líniu,“ uviedol, keď si obaja politici po podaní rúk v demilitarizovanej zóne sadli v nedeľu k rozhovorom. Ich stretnutie bolo zorganizované síce narýchlo, avšak stalo sa historickým, analyzuje agentúra AFP.

Kim vyhlásil, že jeho „skvelý“ vzťah s prezidentom USA Donaldom Trumpom umožní týmto dvom bývalým dlhoročným nepriateľom prekonať prekážky, čo sa týka aj momentálne uviaznutých jadrových rozhovorov.

„Som presvedčený, že náš vzťah nám umožní prekonať bariéry, ktoré tu aktuálne sú,“ povedal Kim v rámci rozhovorov v demilitarizovanej zóne. Dodal, že práve ich dobré vzťahy umožnili doslova „cez noc“, aby sa toto historické stretnutie v hraničnom pásme oboch Kóreí uskutočnilo.

Trump novinárom zároveň povedal, že severokórejského vodcu Kim Čong-una chce pozvať do Washingtonu. „Chcel by som ho hneď teraz pozvať do Bieleho domu,“ uviedol americký prezident.

Tretia schôdzka

Obaja štátnici sa v nedeľu stretli po tretí raz – prvýkrát to bolo vlani na summite v Singapure a druhý raz v marci tohto roku vo vietnamskom Hanoji, keď sa ich schôdzka skončila bez dosiahnutia dohody.

Historicky prvý summit lídrov USA a KĽDR sa konal 12. júna 2018 v Singapure. Trump a Kim sa na ňom zaviazali, že sa budú spoločne usilovať o „úplnú denuklearizáciu“, teda odstránenie jadrových zbraní z Kórejského polostrova. Odvtedy sa však nedokázali dohodnúť na tom, akými konkrétnymi opatreniami všeobecne formulovaný prísľub naplniť.

Druhý summit Trump – Kim sa konal 27. a 28. februára 2019 vo vietnamskom Hanoji, skončil sa však predčasne a bez dohody. Obaja lídri sa nedokázali dohodnúť na tom, aké kroky by mala KĽDR prijať výmenou za zmiernenie amerických sankcií. Každý pritom pripísal zodpovednosť za neúspech summitu druhej strane.

Po neúspešnej hanojskej schôdzke sa napätie medzi Pchjongjangom a Washingtonom vyostrilo a k oficiálnym rokovaniam medzi nimi odvtedy nedošlo. Nádeje na obnovenie rozhovorov sa podľa AP zvýšili po nedávnej výmene listov a následných komplimentov medzi Trumpom a Kimom. O obsahu listov nie je nič známe.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Kim Čong-un #Donald Trump