Guterres varuje pred dôsledkami zmeny klímy

Zmena klímy postupuje rýchlejšie, ako sa očakávalo, upozornil v nedeľu v Abú Zabí generálny tajomník OSN António Guterres, ktorý súčasne vyzval prijať naliehavé opatrenia, aby sa zabránilo "katastrofe".

30.06.2019 19:15
sucho, uroda kukurica, globálne oteplovanie, pole Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (15)

Metropola Spojených arabských emirátov bola cez víkend dejiskom konferencie s cieľom pripraviť summit o zmene klímy, ktorý sa bude konať v septembri v New Yorku.

„Sme tu preto, že svet čelí vážnej klimatickej kríze,“ povedal Guterres. „Zmena klímy sa deje teraz (…) Postupuje ešte rýchlejšie, než predpokladali najlepší vedci na svete“ a „predbieha všetky naše snahy bojovať proti nej,“ povedal šéf OSN.

Podľa neho „každý týždeň prináša veľa nových prípadov“ devastácie pod vplyvom zmeny klímy, pričom spomenul „povodne, suchá, vlny horúčav, požiare a silné búrky“.

Guterres vyslovil obavu, že situácia sa bude naďalej zhoršovať, ak „hneď teraz nebudeme konať ambicióznejšie a s naliehavosťou“.

Ako uviedla agentúra AFP, Guterres zvolal na 23. septembra do New Yorku summit o klíme (Climat Action Summit) pre to, že štáty sveta nerešpektujú niektoré ustanovenia Parížskej dohody schválenej v roku 2015, ktorá počíta s obmedzením otepľovania na úrovni dvoch stupňov Celzia (do konca storočia v porovnaní s predpriemyselným obdobím).

Guterres v nedeľu upozornil, že „ak sa aj sľuby z Paríža v plnej miere splnia, do konca storočia budeme čeliť nárastu teploty o najmenej tri stupne Celzia – čo je katastrofa pre život, ako ho (teraz) poznáme“.

Správa, ktorú na jeseň roku 2018 zverejnil Medzivládny panel OSN pre klimatické zmeny (IPCC), konštatuje, že ciele parížskej klimatickej dohody z roku 2015 možno teraz naplniť už len pomocou rýchlych a ďalekosiahlych zmien vo všetkých oblastiach spoločnosti.

Parížska dohoda si za cieľ kladie udržať zvyšovanie teploty výrazne pod dvoma stupňami Celzia a čo najviac sa priblížiť hodnote 1,5 stupňa v porovnaní s teplotou v období pred industrializáciou. Vedci v správe upozorňujú na to, že už oteplenie o 1,5 stupňa by malo vážne následky, oteplenie o dva stupne by však mohlo byť v mnohých oblastiach katastrofálne.

Aby sa podarilo dosiahnuť klimatické ciele parížskej dohody, museli by ľudia podľa správy IPCC začať meniť svoje správanie okrem iného v oblasti energetiky, priemyslu, stavebníctva či dopravy.

Podľa autorov správy IPCC svet za súčasného vývoja smeruje k otepleniu o tri až štyri stupne.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #zmena klímy #António Guterres