Polícia v Hongkongu začala zasahovať proti demonštrantom

Polícia v Hongkongu začala v utorok krátko po polnoci miestneho času (18.00 h SELČ) zasahovať proti protivládnym demonštrantom, ktorých časť v pondelok prenikla do rokovacej sály miestneho zákonodarného zboru. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

01.07.2019 10:00 , aktualizované: 18:56
Hongkong , protest, demonštranti Foto: ,
Protivládni demonštranti v Hongkongu porozbíjali okná na budove miestnej zákonodarnej rady a pokúsili sa vniknúť dovnútra.
debata (7)

Policajti so štítmi a v plynových maskách použili proti demonštrantom utáboreným pred parlamentom slzotvorný plyn a obušky. Pred začiatkom zásahu ich upozornili, aby z miesta odišli.

Polícia oznámila, že vyčistí od demonštrantov aj budovu parlamentu, do ktorej vtrhli stovky ľudí a poškodili interiér. Varovala, že ak sa stretne s odporom, použije príslušnú silu.

Demonštranti v Hongkongu vtrhli do zákonodarnej rady

Protivládni demonštranti ovládli v pondelok v Hongkongu rokovaciu sálu miestneho zákonodarného zboru. Na jej steny nasprejovali grafity a k hlavnému pódiu pripevnili vlajku z britskej koloniálnej éry. Informovala o tom agentúra AFP.

Desiatky maskovaných protestujúcich prenikli do budovy parlamentu po tom, ako na nej rozbili vystužené sklenené okná a otvorili kovové okenice. Znak Hongkongu nasprejovali čiernou farbou. V rokovacej sále vztýčili transparent v čínštine: „Skloňte sa a ochraňujte vládu zákona. Nesúhlaste s extradíciou“.

Na televíznych záberoch bolo vidno desiatky maskovaných demonštrantov, z ktorých mnohí niesli provizórne štíty, ako sa nahrnuli do budovy. Poriadková polícia, ktorá predošlé pokusy o vniknutie odrazila rozprašovaním dráždivej látky, sa podľa agentúry AP stiahla s cieľom vyhnúť sa konfrontácii. Demonštrantom tak dali možnosť ovládnuť budovu.

Stalo sa tak v deň, na ktorý pripadá 22. výročie navrátenia tejto bývalej britskej kolónie pod správu Číny. Toto výročie vyvoláva v Hongkongu protesty každoročne, avšak tento rok sa očakáva, že budú ešte masovejšie vzhľadom na sporný návrh zákona o extradícii.

Sídlo hongkonskej zákonodarnej rady je posledné tri týždne stredobodom protestov, ktorých účastníci požadujú stiahnutie návrhu zákona umožňujúceho vydávanie osôb orgánom v pevninskej Číne a odstúpenie najvyššej predstaviteľky miestnej samosprávy Carrie Lamovej. Tá v pondelok vyhlásila, že bude viac načúvať hlasu mladých ľudí, nechystá sa však odísť z funkcie.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #demonštrácia #protesty v Hongkongu