Radar juhokórejskej armády zachytil v demilitarizovanej zóne neznámy predmet

Juhokórejská armáda zaznamenala v pondelok v blízkosti prísne stráženej demilitarizovanej zóny na hranici s Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) "neznámy letiaci predmet". S odvolaním sa na vyhlásenie armády o tom informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

01.07.2019 10:38
kórea Foto: ,
Severokórejský vojaci a ich kolegovia z Juhu počas inšpekcie v demilitarizovanom pásme. Archívna foto.
debata (4)

Predmet letiaci ponad demilitarizovanú zónu zachytil radar juhokórejskej armády.

Armáda „kontroluje a prijíma opatrenia po tom, ako vojenský radar zachytil neidentifikovaný predmet na oblohe nad demilitarizovanou zónou v strednej časti medzikórejskej hranice v provincii Kangwon“, napísalo velenie juhokórejskej armády v krátkom vyhlásení bez uvedenia ďalších detailov.

Demilitarizovaná zóna medzi dvoma Kóreami je jednou z najstráženejších oblastí na svete. Medzi oboma krajinami dochádzalo v minulosti k občasnej výmene streľby. Po tom, ako KĽDR súhlasila s rokovaniami a svojom jadrovom programe, je situácia v oblasti pokojná, doplnila agentúra AP.

Incident sa stal deň po tom, ako si americký prezident Trump v nedeľu v západnej oblasti demilitarizovanej zóny na medzikórejskej hranici podal ruku so severokórejským vodcom Kim Čong-unom. Trump sa po zvítaní s Kimom stal zároveň prvým lídrom Spojených štátov, ktorý – hoci len nakrátko – vstúpil na územie Severnej Kórey.

Štátnici spolu počas svojho tretieho osobného stretnutia hovorili 50 minút a dohodli sa na obnovení jadrových rokovaní na pracovnej úrovni.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Južná Kórea #demilitarizované pásmo