Exšéfov polície i obrany na Srí Lanke majú súdiť pre nedbanlivosť

Niekdajší srílanský policajný šéf a bývalý námestník rezortu obrany by mali byť súdení za "závažné zločiny proti ľudskosti", ktorých sa dopustili, keď nezabránili bombovým útokom na kostoly a hotely, pri ktorých na Veľkonočnú nedeľu prišlo o život 258 ľudí. Povedal to v pondelok srílanský generálny prokurátor Dappula de Livera, ktorého citovala agentúra AFP.

01.07.2019 19:36
debata

De Livera uviedol, že vtedajší generálny inšpektor srílanskej polície Púdžith Džajasundara a vtedajší námestník ministra obrany Hemasiri Fernando nedbali na varovania pred veľkonočnými útokmi, ktoré dostali v predstihu. Džajasundara bol po nich suspendovaný a poslaný na nútenú dovolenku, zatiaľ čo Fernando zo svojho postu po útokoch odstúpil.

„Obaja predstavitelia by mali byť predvedení pred súd kvôli nedbanlivosti, pre ktorú nezabránili útokom z 21. apríla,“ napísal De Livera v liste adresovanom úradujúcemu policajnému šéfovi Čandanovi Vikramaratnovi, ktorý na tejto pozícii Džajasundaru po jeho nútenom odchode nahradil. „Ich nedbanlivosť sa v súlade s medzinárodným právom rovná závažným zločinom proti ľudskosti,“ dodal.

De Livera zároveň Vikramaratnovi nariadil, aby nahral výpovede oboch týchto mužov a bezodkladne ich predložil súdu. Povedal tiež, že prezidentská komisia, ktorá prípad vyšetrovala objavila „veľké pochybenia“ v prípade Fernanda. Ten bol priamym podriadeným srílanskému prezidentovi Maithrípálovi Sirisénovi, ktorý zastáva aj funkciu ministra obrany.

Srílanské úrady priznali, že z Indie dostali vopred varovania o hroziacich útokoch, ktoré mala plánovať miestna militantná skupina s názvom Národné monoteistické spoločenstvo (NTJ). Varovania však ignorovali, píše AFP.

Pri koordinovaných útokoch na kostoly a hotely na Srí Lanke, ktoré spáchalo 21. apríla deväť samovražedných atentátnikov, zahynulo 258 ľudí vrátane mnohých detí a približne 45 cudzincov. V krajine odvtedy platí výnimočný stav, pričom miestnej tajnej službe SIS sa taktiež ušla kritika za to, že na varovania z Indie nereagovala. Nikoho zo SIS však v súvislosti s útokmi nevyšetrujú.

debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok na Srí Lanke