Zelenskyj vyzval medzinárodných partnerov, aby reagovali na útok na zdravotníkov

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v pondelok medzinárodných partnerov, aby náležite reagovali na útok na zdravotnícke vozidlo v obci Voďane v Doneckej oblasti, pri ktorom zahynuli dvaja ukrajinskí vojaci a jeden skončil so zraneniami. Informovala o tom agentúra Ukrinform.

02.07.2019 06:41
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (77)

„Dozvedel som sa z Donbasu smutné správy. Dvaja mŕtvi, jeden zranený. Ostreľovanie zdravotníckeho vozidla v obci Voďane je porušením noriem medzinárodného humanitárneho práva, hanebným a urážlivým pokusom narušiť zložitý proces vyjednávania o prímerí v Donbase,“ napísal Zelenskyj na svojom facebookovom účte.

Ukrajinský prezident poznamenal, že Ukrajina vždy konala a koná v rámci medzinárodných dohôd a medzinárodného prá­va.

„Vyzývam našich partnerov v Európe a Spojených štátoch, aby náležite reagovali na akcie, ktoré nás nepribližujú k mieru,“ dodal Zelenskyj.

Podľa agentúry UNIAN proruské sily zasiahli zdravotnícke vozidlo značky Hummer, ktoré patrilo príslušníkom Operácie spoločných síl (OOS) a prevážalo zraneného vojaka, protitankovou riadenou strelou. Jeden vojak zomrel na mieste, dvaja ďalší utrpeli zranenia. Jeden neskôr podľahol zraneniam v nemocnici. Podľa Ukrinformu išlo o lekárku.

Ozbrojený konflikt medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny si od roku 2014 vyžiadal vyše 13 000 mŕtvych.

77 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj