Austrálska polícia zatkla troch mužov v spojitosti s prípravou útokov v Sydney

Austrálska polícia zatkla v utorok troch mužov obvinených z napojenia na teroristickú organizáciu Islamský štát (IS) v súvislosti s údajnou prípravou útoku na policajné stanice, veľvyslanectvá a zariadenia ministerstva obrany v centre Sydney. Informovala o tom agentúra AFP.

02.07.2019 09:37
Austrália / polícia / Islamský štát / Foto: ,
Polícia vykonáva raziu v dome mužov, ktorí čelia obvineniu z prípravy útokov na mesto Sydney, 2. júla 2019.
debata (1)

Mužov vo veku 20, 23 a 30 rokov zatkli počas razií na predmestiach Sydney po ich podozrivej aktivite na internete. Dvaja z nich čelia obvineniu z členstva v teroristickej organizácii a prípravy teroristických útokov.

Podľa polície mali muži v pláne zaútočiť na množstvo cieľov vrátane policajných staníc, zariadení ministerstva obrany, veľvyslanectiev, súdov i kostolov.

Prípravy týchto útokov boli síce údajne v „ranom štádiu“, ale zahŕňali aj opatrenia ako presun zbraní a výbušnín do cieľových zariadení v obchodnej štvrti v centre Sydney.

Tretí muž, ktorého opísali ako „spoločníka“, bude čeliť menej závažným obvineniam.

Podľa polície sa títo muži „spoznali prostredníctvom sociálnych sietí“ vrátane WhatsAppu a Telegramu a spájala ich „rovnaká filozofia“.

Polícia uviedla, že jedného z podozrivých začali orgány sledovať minulý rok po návrate z Libanonu. Vtedy tvrdil, že plánuje odísť do Afganistanu, aby tam bojoval v radoch IS.

Austrália vlani prijala kontroverzné zákony, ktoré tajným agentúram a polícii umožňujú prístup k zašifrovanej komunikácii podozrivých zločincov a teroristov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Austrália #sydney #Islamský štát #príprava útoku