Obyvatelia Jakarty žalujú vládu pre kritické znečistenie ovzdušia

Skupina indonézskych aktivistov a environmentalistov sa rozhodla zažalovať tamojšiu vládu za nečinnosť pri riešení znečisteného ovzdušia v hlavnom meste Jakarta. Vzduch v metropole tejto krajiny v juhovýchodnej Ázii totiž patrí k najhorším na svete, informoval v utorok denník The Guardian.

02.07.2019 10:14
debata

Kvalita jakartského ovzdušia sa dramaticky znížila za uplynulý mesiac, pričom v tejto nelichotivej bilancii prekonala i také notoricky znečistené mestá, akými sú indické Naí Dillí alebo čínsky Peking. Užívatelia sociálnych sietí zverejnili fotografie Jakarty zahalenej v smogu s hashtagom #SetorFotoPolusi.

Indonézska metropola zaznamenala 25. júna index kvality ovzdušia (AQI) na úrovni 240. Pre porovnanie, súčasný index Londýna je 12 a San Francisca 26. Kvalita ovzdušia v Jakarte podnietila viac než 30 osôb vrátane aktivistov, ochrancov životného prostredia, umelcov a podnikateľov, aby sa spojili a spustili voči vláde občiansky právny spor.

Žaloba sa bude týkať indonézskeho prezidenta Joka Widoda, rezortov zdravotníctva, vnútra a životného prostredia, ako aj guvernérov provincií Jakarta, Banten a Západná Jáva.

Jakarta sa umiestnila v júni najmenej 12-krát na popredných priečkach najznečistenejších miest sveta. Vlani túto metropolu vyhlásili za najznečistenejšie mesto v juhovýchodnej Ázii, vyplýva z marcovej štúdie organizácií Greenpeace a AirVisual.

debata chyba
Viac na túto tému: #indonézia #Jakarta #znečistenie ovzdušia