Japonci začali opäť s lovom veľrýb. Kontroverzné video zachytáva, čo s nimi robia

Japonsko po 31 rokoch obnovilo komerčný lov veľrýb. Tie dovtedy lovili pre vedecké účely, avšak mäso z veľrýb sa dostávalo do japonských obchodov za čo Tokio ostatné krajiny kritizovalo pre zmenšujúci sa počet veľrýb.

03.07.2019 06:00
debata (12)

VIDEO: Pozrite si vo videu ČTK, ako vyrážajú v Japonsku lode na lov veľrýb, a s akým úlovkom sa vracajú.

Video

Spoločnosti zaoberajúce sa lovom vyslali svoje lode, hneď ráno prvého júla. Plavidlá opustili prístav Kuširo a zamierili do pobrežných vôd, kde lov prevažne vráskavca minke prebieha. Pri rannej ceremónii obnovenie lovu privítal mimo iného aj japonský minister pre rybárstvo Takamori Jošikawa. Kapitán jednej z lodí sa pred odjazdom novinárom zveril, že z komerčného lovu veľrýb „nie je nadšený“, avšak dúfa, že sa im podarí nachytať čerstvé veľryby a priviesť ich zákazníkom.

„Potom ,čo bol lov obnovený, dúfam,že si aj mladá generácia zvykne jesť veľrybie mäso,“ doplnil ďalší z členov posádky, 22-ročný Hideki Abe. Pre Japoncov je lov a konzumácia veľrýb dôležitou súčasťou kultúrnych tradícii.

Veľká väčšina Japoncov však veľrybie mäso nejedáva a dúfajú, že mladá generácia tento trend udrží. Vráskavce lovia pre mäso taktiež domorodé kmene na ruskej Kamčatke, alebo aj v Kanade. Komerčný lov funguje napríklad v Nórsku , je ale regulovaný. Veľrybári môžu ročne vylovyť okolo tisíc vráskavcov minke v Atlantickom oceáne.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba