Protesty v Hongkongu. Čína sa hnevá

Výročie odovzdania Hongkongu pod čínsku správu bolo tentoraz mimoriadne napäté. Po týždňoch masových protestov v Hongkongu proti kontroverznému návrhu extradičného zákona sa časť demonštrantov v deň 22. výročia prechodu pod čínsku správu rozhodla obsadiť parlamentnú budovu.

02.07.2019 16:25
Hongkong Foto:
Hongkong nie je Čína - aj také odkazy nechali v budove parlamentu demonštranti.
debata (4)

Kým približne 190-tisíc ľudí pokojne demonštrovalo v parku v centre mesta, iná skupina demonštrantov večer postupne prerazila kovovú bránu a sklenený vchod budovy parlamentu. Tisíce demonštrantov areál niekoľko hodín okupovali. Polícia ich neskôr rozohnala aj s použitím slzotvorného plynu.

Peking obvinil demonštrantov z „vážneho protiprávneho konania“, ktoré „pošliapava právny štát“. Ten zároveň kritizoval vyhlásenie amerického prezidenta, podľa ktorého sa demonštranti usilujú o demokraciu. Obsadenie parlamentnej budovy odsúdila aj správkyňa Hongkongu Carrie Lamová. Tých, ktorí porušili zákon, sa vláda bude snažiť postaviť pred spravodlivosť.

Britský šéf diplomacie Jeremy Hunt v reakcii na najnovší vývoj zdôraznil, že Británia stojí za ľuďmi svojej bývalej kolónie. Londýn zároveň varoval Čínu pred porušovaním čínsko-britskej deklarácii o Hongkongu z roku 1984. „Británia v roku 1984 podpísala medzinárodne záväznú právnu dohodu, ktorá v rámci pravidla ,jedna krajina, dva systémy' zakotvuje základné práva pre obyvateľov Hongkongu,“ vyhlásil Hunt, ktorý je kandidátom na budúceho britského premiéra. „Ak táto medzinárodne záväzná dohoda nebude dodržiavaná, prinesie to závažné následky,“ dodal.

Čínska vláda podporila hongkonské úrady pri trestnom vyšetrovaní „strojcov násilných činov“. „Tieto závažné a nezákonné činy pošliapavajú právny štát v Hongkongu, ohrozujú spoločenský poriadok v Hongkongu a škodia základným záujmom Hongkongu,“ vyhlásil hovorca čínskeho úradu pre záležitosti Hongkongu a Macaa.

Peking tiež kritizoval amerického prezidenta Donalda Trumpa a vyzval USA, aby prestali zasahovať do vnútorných záležitostí Hongkongu. Čína tak reagovala na vyhlásenie Trumpa, podľa ktorého ľudia, ktorí na niekoľko hodín vnikli do hongkonského parlamentu, sa usilujú o demokraciu. „Myslím si, že väčšina ľudí chce demokraciu. Bohužiaľ niektoré vlády si ju neželajú,“ povedal Trump.

Protesty na Hongkongu vyvolal návrh zákona, ktorý má umožniť vydávanie podozrivých z trestných činov z Hongkongu do Číny. Po masových protestoch správkyňa Hongkongu oznámila, že prerokovanie zákona sa pozastavuje. Demonštranti však žiadajú jeho stiahnutie. Aj na protestoch v deň výročia odovzdania Hongkongu pod čínsku správu demonštranti vyzývali na rezignáciu Lamovej a žiadali nezávislé vyšetrenie možnej policajnej brutality pri júnových protestoch.

O demonštráciách informovali aj čínske štátne médiá. Ostrý úvodník napísal oficiálny denník komunistickej strany Global Times, čo podľa agentúry AP môže naznačovať, že Peking je pripravený na tvrdší postoj voči demonštrantom. „Títo násilníci sa vo svojej arogancii nestarajú o zákon, čím nepochybne vyvolávajú zlobu a smútok všetkých obyvateľov Hongkongu,“ napísal v úvodníku denník komunistickej strany.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Hongkong #protesty v Hongkongu