Odlesňovanie amazonského pralesa sa za Bolsonara zrýchlilo

Odlesňovanie amazonského pralesa sa v júni zrýchlilo o viac než 60 percent v porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška. Ekológovia túto skutočnosť považujú za dôsledok začiatku realizácie politiky brazílskeho prezidenta Jaira Bolsonara.

03.07.2019 10:01
debata (8)

Ako v noci na stredu informovala televízia CNN, miera deštrukcie dažďového pralesa bola počas prvých niekoľkých mesiacov Bolsonarovho vládnutia stabilná. V máji a júni tohto roka však začala stúpať, vyplýva zo zistení Národného inštitútu pre výskum vesmíru (INPE), vládnej agentúry, ktorej družice monitorujú aj amazonskú oblasť.

K ničeniu amazonského pralesa sa v uplynulých dňoch vyjadril aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý upozornil, že Francúzsko ratifikuje dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou a juhoamerickým blokom voľného obchodu Mercosur len vtedy, ak Brazília bude rešpektovať svoj záväzok o znížení odlesňovania.

Brazílsky minister zahraničných vecí Ernesto Araújo na pripomienky Francúzska reagoval pripomenutím, že „žiadna krajina nie je z ústavného hľadiska pripravená (dohodu) ratifikovať. Musí byť ešte predložená parlamentu a schválená“.

Dodal tiež, že ochrana životného prostredia „nie je len záujmom Európy“. Uviedol, že „väčšina európskych krajín používa viac agrotoxínov na hektár než Brazília.“ Pripomenul, že „kríza súvisiaca s chorobou šialených kráv vypukla v Európe pre zlé kŕmenie hospodárskych zvierat.“

Združenie Mercosur tvoria Argentína, Brazília, Paraguaj a Uruguaj.

Podľa Európskej komisie, ktorá rokovania s Mercosurom viedla, zahŕňa predbežná dohoda okrem požadovanej vysokej kvality potravín aj ochranu zamestnancov a životného prostredia. Kritici však poukazujú na fakt, že dostatočne nerieši niektoré škodlivé aktivity, ako je napríklad odlesňovanie amazonského pralesa, ktorého cieľom je získať pre roľníkov lukratívnu poľnohospodár­sku pôdu.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Amazónsky prales #Jair Bolsonaro