Predčasné parlamentné voľby v Rakúsku sa budú konať 29. septembra

Predčasné parlamentné voľby v Rakúsku sa uskutočnia 29. septembra. Rada ministrov o tom rozhodla v stredu ráno. Stanovený termín, ktorý pripadá na poslednú septembrovú nedeľu, bezprostredne na to jednomyseľne schválil aj hlavný výbor Národnej rady, informovala agentúra APA.

03.07.2019 10:16
Heinz-Christian Strache / Sebastian Kurz / Foto:
Spojenectvo, ktoré už neplatí. Heinz-Christian Strache (vpravo) a Sebastian Kurz na snímke z decembra 2018 hodnotia prvý rok koaličného vládnutia.
debata

Posledné parlamentné voľby v Rakúsku sa konali 15. októbra 2017. V máji tohto roka však došlo k rozpadu koaličnej vlády Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) a Slobodnej strany Rakúska (FPÖ). Stalo sa tak po zverejnení kompromitujúceho videozáznamu, nakrúteného tajne na španielskom ostrove Ibiza, na ktorom je zachytený bývalý predseda FPÖ a vicekancelár Heinz-Christian Strache, ako pred voľbami z roku 2017 diskutuje o možných nelegálnych daroch pre svoju stranu a údajnej príbuznej ruského oligarchu výhľadovo sľubuje verejné zákazky, ak mu pomôže k volebnému úspechu.

Strache po tomto škandále odstúpil z postu vicekancelára, na čo vtedajší kancelár Sebastian Kurz odvolal ministra vnútra, Stracheho spolustraníka Herberta Kickla. Koaličnú vládu následne opustili aj zvyšní ministri z FPÖ. Parlament neskôr aj s podporou FPÖ vyslovil Kurzovi nedôveru. Vedenie krajiny nakoniec prevzala začiatkom júna úradnícka vláda, ktorej predsedá ako dočasná kancelárka Brigitte Bierleinová.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko