Vatikán nechá otvoriť hrobky v snahe nájsť pozostatky zmiznutého dievčaťa

Vatikán nechá otvoriť dve hrobky na malom cintoríne v blízkosti baziliky sv. Petra a preverí, či ostatky obsahujú DNA pred 36 rokmi zmiznutej dcéry služobníka pápeža Jána Pavla II. Emanuely Orlandiovej. Napísala to agentúra ANSA. Pätnásťročné dievča sa stratilo v júli 1983 v Ríme a oficiálne nie sú o jej osude žiadne konkrétne informácie. Rodina dievčaťa dlhodobo požaduje, aby Vatikán zverejnil dokumentáciu o jej prípade.

03.07.2019 12:13
debata (3)

V utorkovom vyhlásení Vatikánu sa uvádza, že hrobky budú otvorené 11. júla za prítomnosti členov rodiny Orlandiovej. Nariadenie otvoriť hroby predchádzal anonymný tip adresovaný rodine, ktorý nabáda vyšetrovateľa, aby na cintoríne blízko svätopeterskej baziliky preskúmali sochu anjela a smer, ktorým ukazuje.

Zmiznutie Orlandiovej je podľa agentúry Reuters jednou z najväčších moderných záhad v sídle katolíckej cirkvi a zároveň predmetom rôznych špekulácií talianskych médií.

O jej zmiznutí panuje viacero teórií: podľa jednej za ním stojí mafia, podľa inej bolo dievča unesené s cieľom prinútiť Taliansko prepustiť tureckého teroristu Mehmeta Aliho Ağca, ktorý v roku 1981 na vatikánskom Svätopeterskom námestí vážne postrelil vtedajšieho pápeža Jána Pavla II. Podľa iných hypotéz nemalo zmiznutie žiadnu spojitosť s Vatikánom a jednalo sa o čisto kriminálny motív znásilnenia.

Prípad si znovu získal pozornosť vlani v decembri, keď sa pri renovácii jednej z budov diplomatického zastúpenia Vatikánu v Ríme našli ľudské kosti. Analýza DNA však vyvrátila, že by patrili Orlandiovej.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #otvorenie hrobu #Emanuela Orlandi