Kapitánku lode Sea-Watch 3 previezli pre vyhrážky na utajené miesto

Nemeckú kapitánku lode Sea-Watch 3 Carolu Racketeovú previezli na utajené miesto po tom, ako sa po prepustení z domáceho väzenia stala terčom vyhrážok. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na stredajšie vyhlásenie organizácie Sea-Watch.

03.07.2019 15:05
Nemecko loď Sea Watch 2 kapitánka Nemecko protesty Foto: ,
Demonštrantka drží fotografiu kapitánky lode Sea-Watch 3 Caroly Racketeovej.
debata (24)

„Voči Carole sme zaznamenali isté všeobecné hrozby. Preto sme ju previezli na utajené miesto,“ uviedol hovorca Sea-Watch a dodal, že nebudú zverejňovať žiadne ďalšie informácie o mieste, kde sa Racketeová zdržiava.

Vyšetrujúca sudkyňa v sicílskom meste Agrigento v utorok rozhodla o prepustení Racketeovej (31) z domáceho väzenia. Talianske úrady ju zadržali minulý týždeň za nepovolené zakotvenie na talianskom ostrove Lampedusa so 40 migrantmi na palube.

Racketeová v stanovisku, ktoré zverejnila Sea-Watch, rozhodnutie sudkyne Alessandry Vellovej nazvala „veľkým víťazstvom solidarity pre všetkých migrantov“, ako i krokom „proti kriminalizácii tých, ktorí im chcú pomáhať“.

Sudkyňa Vellová sa totiž nestotožnila s argumentáciou prokuratúry, že Racketeová svojím činom napomáha ilegálnej imigrácii, kládla odpor polícii a nerešpektovala blokádu talianskych teritoriálnych vôd. Naopak, kapitánka podľa nej konala v rámci svojich povinností chrániť život pasažierov a bola nútená pristáť na ostrove Lampedusa, pretože prístavy v Líbyi a Tunisku neboli bezpečné. Racketeovej hrozilo až desať rokov väzenia.

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini reagoval na jej prepustenie s pobúrením a vyslovil sa za jej vyhostenie z Talianska.

24 debata chyba
Viac na túto tému: #Sea-Watch 3