Haftarove sily popreli zodpovednosť za nálet na centrum pre migrantov

Líbyjská národná armáda (LNA) vedená poľným maršalom Chalífom Haftarom poprela v stredu zodpovednosť za stredajší nálet na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí metropoly Tripolis, pri ktorom prišlo o život 53 migrantov. Informovali o tom agentúry AFP a AP.

04.07.2019 06:36 , aktualizované: 13:15
debata (41)

„Sily (podporujúce Haftara) popierajú zodpovednosť za útok na centrum pre migrantov v Tádžúrá,“ uviedol hovorca LNA Ahmad Musmárí, ktorého citovala agentúra DPA. Z náletu obvinil medzinárodne uznanú vládu líbyjskej národnej jednoty so sídlom v Tripolise, ktorú vedie Fájiz Sarrádž. Musmárí zároveň vyzval Organizáciu Spojených národov (OSN), aby nálet i ďalšie stredajšie útoky, ku ktorým došlo v Líbyi, v spolupráci s LNA vyšetrila, píše agentúra AP.

Menoval pritom nálety pripisované milíciám z Misuráty, pri ktorých zahynuli južne od Tripolisu aj deti. „Toto je teroristická operácia, ktorú vykonávajú tieto milície. My sa zameriavame na legitímne ciele v Tripolise,“ do­dal.

Stredajší nálet na zadržiavacie centrum pre migrantov na predmestí líbyjského hlavného mesta Tripolis si podľa misie OSN v Líbyi vyžiadal najmenej 53 obetí a ďalších viac ako 130 zranených. Okrem OSN ho odsúdila EÚ, Africká únia (AÚ) a medzičasom i USA.

V správe OSN sa uvádza, že v Tripolise došlo k dvom leteckým útokom: jeden z nich zasiahol neobývanú garáž a druhý hangár, v ktorom sa nachádzalo okolo 120 utečencov a migrantov.

„Existujú správy, že po prvom nálete sa niektorí utečenci a migranti pri pokuse o útek dostali pod paľbu (líbyjskej) stráže,“ píše sa v správe OSN.

USA označili tento útok za „ohavný“ a vyzvali znepriatelené líbyjské strany, aby obnovili rokovania s cieľom ukončiť konflikt.

„Táto tragická a zbytočná strata životov, ktorá zasiahla jednu z najzraniteľnej­ších skupín obyvateľstva, podčiarkuje naliehavú potrebu, aby všetky líbyjské strany pristúpili na deeskaláciu bojov a vrátili sa k politickému procesu,“ uviedla v stredu hovorkyňa amerického ministerstva zahraničných vecí Morgan Ortagusová.

Líbyjská vláda z náletu na zadržiavacie centrum, v ktorom žilo 120 migrantov, obvinila práve LNA vedenú Haftarom. Ten má pod kontrolou rozsiahle časti východu a juhu krajiny a začiatkom apríla nariadil ofenzívu na hlavné mesto Tripolis.

Bezpečnostná rada OSN sa nevie dohodnúť

Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) sa nedokázala dohodnúť na odsúdení útoku. S odvolaním sa na nemenovaných diplomatov o tom písala agentúra AFP.

Zdroje pre agentúru uviedli, že Británia sa počas dvojhodinového zasadnutia BR OSN pokúšala presadiť spoločné vyhlásenie, ktoré by odsúdilo útok, z ktorého líbyjská vláda obvinila Líbyjskú národnú armádu (LNA) pod vedením poľného maršala Chalífu Haftara. Súčasťou daného spoločného vyhlásenia mala byť aj výzva na ukončenie bojov a obnovenie mierového procesu v krajine.

Rokovania sa však skončili neúspechom po tom, ako americkí diplomati vyhlásili, že na podpísanie takéhoto textu budú potrebovať povolenie z Washingtonu.

Líbya sa zmieta v chaose od pádu dlhoročného vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011. Chalífa Haftar bojuje proti medzinárodne uznanej líbyjskej vláde národnej jednoty, ktorú vedie Fájiz Sarrádž.

Nová eskalácia konfliktu vyvolala obavy, že mierový proces v Líbyi, podporovaný OSN, by mohol úplne zlyhať. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie od vypuknutia bojov o Tripolis – od 4. apríla – prišlo o život viac ako 750 ľudí a ďalších asi 4400 ich bolo zranených.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #nálet #migranti