Šojgu potvrdil, že v ponorke, kde horelo, sa nachádzalo jadrové zariadenie

Ruský minister obrany Sergej Šojgu prvýkrát oficiálne potvrdil, že v hlbinnom plavidle, kde v pondelok vypukol požiar, bol jadrový reaktor, ktorý ale nebol poškodený. Podľa tlačových agentúr prezidentovi Vladimirovi Putinovi tiež oznámil, že hlavnou príčinou nešťastia, ktoré si vyžiadalo 14 mŕtvych, bol požiar, ktorý vypukol v akumulátorovej sekcii.

04.07.2019 10:48
debata (23)

„Jadrové energetické zariadenie v danom aparáte (ponorke) bolo úplne izolované a opustené“ a posádka navyše urobila „všetky potrebné opatrenia na jeho ochranu. Vďaka tomu je zariadenie plne funkčné,“ citovala agentúra TASS oznámenie ministra obrany zverejnené na internetových stránkach Kremľa.

Minister tiež informoval, že hlavnou príčinou udalosti bol požiar v akumulátorovej sekcii, ktorý sa potom v určitej miere rozšíril. Plavidlo je však podľa neho opraviteľné. „Prvé posúdenie – oprava je možná. V našom prípade nielen možná, ale povinná,“ vyhlásil.

Ruské úrady o tragickom incidente na hlbinnom podmorskom plavidle informovali až v utorok. Oznámili úmrtie 14 námorníkov, nespresnili ale, koľko ľudí sa zachránilo ani koľko osôb bolo dovedna na palube. Oficiálne potvrdené nie je ani to, o aké plavidlo sa jedná. Podľa ruských médií išlo o supertajnú jadrovú ponorku AS-12, tiež známu pod prezývkou Lošarik, ktorá vykonáva výskum vo veľkých hĺbkach a je o nej známe len málo podrobností.

Putinov hovorca Dmitrij Peskov v stredu povedal, že niektoré informácie o tomto incidente nebudú zverejnené, pretože sa týkajú štátneho tajomstva. To sa týka aj informácií o plavidle, ktoré nehoda postihla.

Denník Kommersant dnes s odvolaním sa na nemenovaný odborný zdroj napísal, že možnou príčinou úmrtia 14 námorníkov mohol byť skrat v jednom z rozvádzačov elektriny. Je veľmi pravdepodobné, že sa od skratu vznietila kabeláž alebo transformátorový olej a oheň sa potom rozšíril ventiláciou.

Podľa zdroja denníka prežila len jedna smena, pretože požiar zastihol väčšinu námorníkov odpočívajúcich po večeri v obytnej časti plavidla. Hliadkujúca smena sa už potom príliš neskoro snažila izolovať sekciu a ostatní členovia posádky nestačili použiť prenosné dýchacie prístroje.

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo mená obetí požiaru na palube ponorky

Ruské ministerstvo obrany zverejnilo mená 14 námorníkov, ktorí v pondelok zahynuli pri požiari na palube výskumnej ponorky. Ich fotografie s menami boli publikované na oficiálnej webovej stránke ministerstva, informovala v stredu večer agentúra TASS.

Ruskí vojaci sa zúčastňujú spomienkovej... Foto: Reuters, Anton Vaganov
Rusko / ponorka / spomienková udalosť / kostol / Ruskí vojaci sa zúčastňujú spomienkovej udalosti za námorníkov zabitých v ruskej ponorke v oblasti Barentsovho mora v námornej katedrále sv. Mikuláša v Kronštadte 4. júla 2019.

Medzi obeťami je sedem kapitánov prvej hodnosti – Denis Dolonskij, Nikolaj Filin, Vladimir Abankin, Andrej Voskresenskij, Konstantin Ivanov, Denis Oparin a Konstantin Somov. Pri požiari zomreli tiež traja kapitáni druhej hodnosti – Alexandr Avdonin, Sergej Daniľčenko a Dmitrij Solovjov. Svoje životy obetovali pri záchrane plavidla i kapitáni tretej hodnosti Viktor Kuzmin, Vladimir Suchiničev a Michail Dubkov, ako aj podplukovník zdravotníckej služby Alexandr Vasiľjev.

Podľa príslušného rezortu sa „všetci opakovane zúčastňovali na najnáročnejších podmorských expedíciách zameraných na prieskum Arktídy, ponárajúc sa do maximálnych hĺbok“.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #jadrová ponorka #Sergej Šojgu