Turecko ako sprostredkovateľ v americko-iránskom spore?

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vyjadril ochotu zohrávať úlohu sprostredkovateľa v spore medzi Spojenými štátmi a Iránom - pri zmierňovaní napätia medzi oboma krajinami v súvislosti s jadrovým programom Teheránu.

04.07.2019 12:26
Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (2)

Ako napísala agentúra AP, Erdogan to tureckým novinárom povedal počas návštevy Číny. Jeho vyjadrenie zverejnil vo štvrtok provládny denník Sabah.

Erdogan uviedol, že o prípadnom sprostredkovaní dialógu diskutoval s japonským premiérom Šinzóom Abem počas minulotýždňového summitu krajín skupiny G20 v Osake.

Abe tureckého lídra požiadal, či by Turecko v tejto veci mohlo spolupracovať s Japonskom. Erdogan Abemu povedal, že bude ochotný stretnúť sa s predstaviteľmi I­ránu.

Americký prezident Donald Trump odstúpil od jadrovej dohody s Iránom už v máji 2018 a následne obnovil sankcie na Irán vrátane embarga na dovoz ropy. Tento rok Spojené štáty sankcie voči Iránu ešte sprísnili, pričom napätie medzi oboma krajinami sa stupňuje.

Teherán v júni varoval, že zvýši úroveň obohacovania uránu. Na výrobu jadrových zbraní musí byť urán obohatený približne na 90 percent, vysvetľuje AP a pripomína, že Irán tento týždeň prekročil limit pre zásoby obohateného uránu, stanovený jadrovou dohodou.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Turecko #Recep Tayyip Erdogan #iránsko-americké vzťahy #sprostredkovateľ