Putin diskutoval s pápežom aj o Sýrii, Ukrajine a Venezuele

Ruský prezident Vladimir Putin diskutoval vo štvrtok vo Vatikáne s pápežom Františkom aj o situácii v Sýrii, na Ukrajine a vo Venezuele. Uvádza sa to vyhlásení tlačového oddelenia Svätej stolice.

04.07.2019 15:38 , aktualizované: 18:44
POPE-PUTIN/ Foto: ,
Pápež František (vľavo) a ruský prezident Vladimir Putin v priebehu rokovaní vo Vatikáne 4. júla 2019.
debata (29)

„Počas srdečných diskusií obe strany vyjadrili svoju spokojnosť s rozvojom bilaterálnych vzťahov, ešte viac posilneným dnes podpísaným protokolom o porozumení týkajúcom sa spolupráce medzi detskou nemocnicou Bambino Gesu a detskými nemocnicami Ruskej federácie. Potom obrátili svoju pozornosť na rôzne otázky relevantné pre život katolíckej cirkvi v Rusku,“ uviedlo tlačové oddelenie Vatikánu na svojej internetovej stránke.

Potom sa dotkli ekologickej otázky a rôznych tém týkajúcich sa súčasných medzinárodných záležitostí, „s osobitným dôrazom na Sýriu, Ukrajinu a Venezuelu“, dodalo tlačové oddelenie Svätej stolice.

Agentúra TASS informovala, že schôdzka medzi Putinom a Františkom v knižnici Apoštolského paláca – ktorá sa konala za zatvorenými dverami, iba za prítomnosti tlmočníka – trvala viac ako 50 minút.

Agentúra DPA zas uviedla, že pri rozlúčke František požiadal Putina, aby sa za neho modlil, zatiaľ čo Putin sa mu poďakoval za „veľmi dôležitú a zaujímavú konverzáciu.“

Putin hodinu meškal

Agentúra DPA poznamenala, že kolóna automobilov s ruskými lídrom dorazila na Námestie svätého Petra o 14.15 h – o hodinu neskôr, než bolo naplánované. Bola to už tretia Putinova audiencia u pápeža Františka. Predošlé boli v rokoch 2013 a 2015.

Vatikánsky štátny sekretár Pietro Parolin, druhý muž po pápežovi, ešte pred schôdzkou vyhlásil, že Putina považujú za „muža viery“.

„Rusko venuje pozornosť otázkam, ako sú ochrana kresťanov na Blízkom východe a kríza kresťanských hodnôt v západnej spoločnosti,“ uviedol Parolin.

„Toto stretnutie poskytne príležitosť na diskusiu o týchto otázkach, ako aj o konfliktoch na Ukrajine a v Sýrii,“ dodal kardinál.

Moskovský katolícky arcibiskup Paolo Pezzi predtým uviedol, že rozhovory by sa mali týkať aj klimatických zmien.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #rokovania #Vatikán #pápež František #Vladimir Putin