Sudánska opozícia a vojenská rada dosiahli dohodu o dočasnej vláde

Vodcovia protestov v Sudáne a predstavitelia vládnucej vojenskej rady dosiahli dohodu o vytvorení spoločnej prechodnej vlády. Informovala o tom v noci na piatok agentúra AFP.

05.07.2019 10:18
debata

„Obe strany sa dohodli na vytvorení zvrchovanej rady s rotujúcim vojenským a civilným predsedníctvom na obdobie najmenej troch rokov,“ povedal novinárom mediátor Africkej únie (AÚ) Mohamed El Hacen Lebatt.

Dohodu o rozdelení moci sa podarilo dosiahnuť po dvoch dňoch rozhovorov, ktoré pokračovali v stredu po tom, ako predchádzajúce kolo rokovaní stroskotalo v máji na otázke, či by mal tento orgán viesť civilista alebo vojak.

K obnoveniu dialógu došlo po výzve Africkej únie (AÚ) a etiópskych sprostredkova­teľov. Napätie v Sudáne sa zvýšilo po násilnej likvidácii tábora opozície zriadeného pred veliteľstvom armády v Chartúme, pri ktorom 3. júna prišli o život desiatky ľudí.

Obe strany v tejto súvislosti podľa Lebatta súhlasili tiež s „podrobným, transparentným, celoštátnym a nezávislým vyšetrovaním všetkých poľutovaniahodných násilností“, ktoré sa v Sudáne stali v posledných týždňoch.

Vojenská rada pôvodne odmietla výzvu opozičnej skupiny Aliancia za slobodu a zmenu (ALC) na nezávislé vyšetrovanie udalostí z 3. júna a začala svoje vlastné vyšetrovanie.

Vojenská rada prevzala moc v Sudáne po zosadení dlhoročného prezidenta Umara Bašíra z 11. apríla, čomu predchádzali niekoľko mesiacov trvajúce opozičné protesty.

debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Sudán #vojenská rada