Talianska záchranná loď Alex s migrantmi zakotvila na ostrove Lampedusa

Loď talianskej humanitárnej organizácie Mediterranea Saving Humans, na palube ktorej sa nachádza vyše 40 zachránených migrantov, zakotvila v sobotu v prístave na juhotalianskom ostrove Lampedusa aj napriek zákazu ministra vnútra Mattea Salviniho. Informovala o tom agentúra DPA.

06.07.2019 19:12
debata (59)

„Vzhľadom na neznesiteľnú hygienickú situáciu na palube loď Alex vyhlásila ‚stav núdze‘ a smeruje do prístavu v Lampeduse, na jediné možné bezpečné miesto, kde môže zakotviť,“ tvítovala predtým humanitárna organizácia, ktorej loď zachránila vo štvrtok pri brehoch Líbye skupinu 54 migrantov plaviacich sa na gumenom člne.

Aktivisti chceli s plavidlom zakotviť na talianskom ostrove Lampedusa. Na základe ministerského dekrétu jej však bol zakázaný vstup do talianskych teritoriálnych vôd. V piatok organizácia uviedla, že jej plavidlo stále kotví neďaleko Lampedusy.

V snahe zamedziť tomu, aby plavidlo uviazlo na mori Malta vo štvrtok večer oznámila, že po dohode s Talianskom prijme 54 migrantov z paluby lode. Výmenou za to Rímu odovzdá rovnaký počet migrantov, ktorí sa už nachádzajú na Malte.

Mediterranea Saving Humans však v piatok uviedla, že migrantov na Maltu neprevezie. Zdôvodnila to veľkou vzdialenosťou a nepriaznivým psychologickým stavom migrantov na palube lode kotviacej pri Lampeduse.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #loď #migranti