V gréckych voľbách zvíťazila opozičná Nová demokracia, vyplýva z exit pollov

V nedeľňajších predčasných parlamentných voľbách v Grécku zvíťazila opozičná konzervatívna strana Nová demokracia (ND), ktorú vedie Kyriakos Mitsotakis. Vyplýva to z exit pollov zverejnených po uzavretí volebných miestností, informovala agentúra AFP.

07.07.2019 08:44 , aktualizované: 21:06
grécko, voľby Foto: ,
Voliči v Grécku pristupujú k urnám
debata (16)

Kombinovaný prieskum hlavných televíznych staníc v Grécku ukázal, že Nová demokracia získala približne 40 percent hlasov, zatiaľ čo vládnuca strana Syriza (Koalícia radikálnej ľavice) premiéra Alexisa Tsiprasa 28,5 percenta.

Voľby sa konali o tri mesiace skôr, ako boli pôvodne plánované. Právo voliť v týchto voľbách malo takmer desať miliónov občanov krajiny.

Tsipras priznal prehru

Grécky premiér Alexis Tsipras uznal porážku vo voľbách, informovala agentúra AFP.

Tsipras už telefonicky zablahoželal k víťazstvu Kyriakosovi Mitsotakisovi a jeho opozičnej konzervatívnej strane Nová demokracia(ND), uviedol pre AFP zdroj z úradu premiéra.

Po skončení mladíci ukradli urnu

Grécka polícia oznámila, že z volebnej miestnosti v centre Atén ukradla skupina mladíkov volebnú urnu. Stalo sa tak krátko po skončení volieb.

Skupina mladých ľudí sa zmocnila urny vo volebnej miestnosti v škole v aténskej štvrti Exarcheia.

Agentúra AP k tomu poznamenala, že v tejto časti Atén pomerne často vyvolávajú incidenty rôzne anarchistické skupiny.

Boli to prvé parlamentné voľby od ukončenia medzinárodných záchranných programov. Konali sa v čase, keď sa Grécko postupne dostáva z hlbokej, takmer desaťročnej finančnej krízy, ktorá spôsobila prudký nárast nezamestnanosti a chudoby a zníženie HDP krajiny o štvrtinu.

Grécko bolo až do minulého leta závislé od programov medzinárodnej pomoci. Muselo zaviesť prísne reformy vrátane masívnych škrtov v oblasti výdavkov a zvyšovania daní, aby sa tak kvalifikovalo na záchranné pôžičky.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #voľby