Taliansko nakoniec povolilo vystúpiť migrantom z lode

Talianske ministerstvo vnútra nakoniec povolilo vystúpiť migrantom z lode, ktorá zakotvila v sobotu v prístave na juhotalianskom ostrove Lampedusa, po tom ako colná polícia vydala rozhodnutie o zadržaní lode, informovala agentúra DPA.

07.07.2019 11:31
debata (59)

Niekoľko hodín predtým vicepremiér a minister vnútra Matteo Salvini vyhlásil, že nedovolí vylodiť sa nikomu. Podľa agentúry DPA Salvini uviedol, že nedovolí vystúpiť z lode ľuďom, ktorí nerešpektujú talianske zákony a pomáhajú pašerákom ľudí.

Ministerstvo súčasne uviedlo, že bude začaté vyšetrovanie posádky, ktorá je súčasťou talianskej humanitárnej organizácie Mediterranea Saving Humans, za napomáhanie nelegálnej migrácii. Mediterranea však na Twitteri uviedla, že iba kapitán, a nie celá posádka, je vyšetrovaný v súvislosti s porušovaním zákonov o prisťahovalectve.

Loď Alex talianskej humanitárnej organizácie, na palube ktorej sa nachádza 41 migrantov zachránených pri brehoch Líbye, zakotvila na ostrove Lampedusa aj napriek Salviniho zákazu.

Organizácia Mediterranea Saving Humans tvrdí, že plavidlo je určené pre 18 osôb, ale v súčasnosti je na palube takmer 60 ľudí.

V snahe zamedziť tomu, aby plavidlo uviazlo na mori, Malta vo štvrtok večer oznámila, že po dohode s Talianskom prijme migrantov z lode. Výmenou za to Rímu odovzdá rovnaký počet migrantov, ktorí sa už nachádzajú na Malte.

Mediterranea Saving Humans však v piatok uviedla, že migrantov na Maltu neprevezie. Zdôvodnila to veľkou vzdialenosťou a nepriaznivým psychickým stavom migrantov na palube lode kotviacej pri Lampeduse.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #loď #migranti