Pokračovateľ politickej dynastie Mitsotakis sa stal novým gréckym premiérom

Novým gréckym premiérom sa stal ekonóm a pokračovateľ slávnej politickej dynastie Kyriakos Mitsotakis, ktorého konzervatívna strana Nová demokracia vyhrala nedeľné predčasné parlamentné voľby. Informovala o tom agentúra Reuters. Päťdesiatjedenročný Mitsotakis sľúbil voličom znížiť dane, zvýšiť platy a podporiť zahraničné investície a zamestnanosť.

08.07.2019 09:30 , aktualizované: 21:07
Kyriakos Mitsotakis Foto: ,
Nový premiér Grécka Kyriakos Mitsotakis.
debata (11)

Mitsotakis, ktorého teraz už nebohý otec Konstantinos bol premiérom Grécka začiatkom 90. rokov minulého storočia a ktorého synovec bol minulý mesiac zvolený za starostu Atén, vyhral voľby ako líder Novej demokracie, ktorá dostala takmer 40 percent hlasov. Vďaka volebnému bonusu pre víťaznú stranu (50 mandátov) tak obsadí 158 zo 300 kresiel v parlamente, doteraz vládna ľavicová strana SYRIZA bude mať iba 86 poslancov.

Predčasné parlamentné voľby, ktoré boli už šiestymi voľbami gréckeho parlamentu za desať rokov, vyhlásil Tsipras (44) po porážke svojej strany v nedávnych miestnych a európskych voľbách.

Tsiprasovi sa nepodarilo zlepšiť sociálne postavenie Grékov po úsporných programoch, ktoré mali vyviesť krajinu z krízy. Vážne ho poškodila aj dohoda s Macedónskom o názve tejto susednej krajiny, ktorú odmieta veľká časť Grékov.

Orbán zagratuloval premiérovi

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán zablahoželal Kyriakosovi Mitsotakisovi.

„Dovoľte mi touto cestou zablahoželať Vám k víťazstvu Vašej strany Nová demokracia a ku zvoleniu za predsedu vlády Gréckej republiky. Dúfam, že sa nám v znamení vzájomnej úcty na pôde konštruktívneho dialógu v budúcnosti podarí ďalej posilniť vzájomnú spoluprácu medzi našimi krajinami,“ píše Orbán v liste adresovanom Mitsotakisovi.

Neonacisti zo Zlatého úsvitu prepadli

Grécki neonacisti z hnutia Zlatý úsvit, ktorí sa stali počas ekonomickej krízy v krajine v minulých rokoch treťou najúspešnejšou stranou, sa v nedeľných parlamentných voľbách do nového zákonodarného snemu nedostali. Po sčítaní hlasov z takmer 95 percent okrskov získal Zlatý úsvit len ​​2,95 percenta hlasov, uviedla agentúra AP. Pre vstup do parlamentu sú potrebné tri percentá.

Prehru už pripustil aj vodca strany Nikos Michaloliakos. Vo svojom prejave však zdôraznil, že to neznamená koniec Zlatého úsvitu. V končiacom 300-člennom parlamente mali neonacisti 18 poslancov. Vo voľbách v septembri 2015 totiž získali 6,99 percenta hlasov.

„Chceme odkázať našim nepriateľom a takzvaným priateľom: Zlatý úsvit nekončí, zmierte sa s tým. Boj za nacionalizmus pokračuje. Vraciame sa tam, kde sme boli silní: na ulice a námestia, v tvrdom boji proti boľševizmu a divokému kapitalizmu,“ povedal Michaloliakos svojim priaznivcom. V prejave tiež zaútočil ako na odchádzajúceho premiéra Alexisa Tsiprasa, tak i zrejme jeho nástupcu Kyriakosa Mitsotakisa. Jeho strana Nová demokracia predčasné parlamentné voľby podľa odhadov vyhrala.

Oslabovanie Zlatého úsvitu sa ukázalo už v májových voľbách do Európskeho parlamentu, keď hnutie získalo 4,87 percenta hlasov a skončilo na piatom mieste medzi gréckymi stranami. Podľa mnohých expertov ale vplyv neonacistov úplne nezmizne. Ako sa ukázalo, napríklad počas eurovolieb pre stranu hlasovalo 13 percent mladých vo veku medzi 17 a 24 rokmi.

Nedávne vyhlásenia prominentného člena strany Iliasa Kasidiarisa, ktorý bol v minulosti súdený napríklad kvôli napadnutiu dvoch političiek, naznačujú, že sa chce Zlatý úsvit začať profilovať ako menej extrémistická strana podobná európskym euroskeptickým či krajne pravicovým silám. Ako uviedla agentúra AP, Kasidiaris nedávno napríklad vyjadril svoj obdiv k Matteovi Salvinimu, protiimigračne zameranému talianskemu ministrovi vnútra, a pochvalne hovoril aj o krajinách takzvanej višegrádskej štvorky (V4 – Česko, Poľsko, Slovensko, Maďarsko), v ktorých zaznieva silná euroskeptická rétorika.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #parlamentné voľby #zlatý úsvit