Izrael tvrdí, že zostrelil dron, ktorý sa nad jeho územie dostal z pásma Gazy

Izraelská armáda zostrelila dron, ktorý preletel nad územie Izraela z palestínskeho pásma Gazy. Hovorca izraelskej armády v pondelok podľa agentúry AP uviedol, že bezpilotné zariadenie je teraz predmetom odbornej expertízy. Úrady z pásma Gazy sa k prípadu bezprostredne nevyjadrili.

08.07.2019 12:00
bezpilotný, dron, global, hawk Foto: ,
Bezpilotný dron.
debata

Ako píše agentúra AP, je známe, že vedenie militantného hnutia Hamas už na programe vývoja dronov pracovalo, a to za pomoci Iránu. Tieto stroje sa zvyčajne používajú na prieskumné lety pozdĺž hraníc medzi Izraelom a pásmom Gazy. Zatiaľ nie je jasné, či by boli schopné aj vykonať útoky na ciele na izraelskom území.

K incidentu došlo v situácii, keď pozdĺž hraníc opadlo napätie a Izrael a pásmo Gazy sa snažia dodržať neformálne dlhodobé prímerie. Napriek tomu Palestínčania v poslednom čase aj tak pokračovali vo svojich obvyklých formách protestu – vypúšťali balóny s ľahko zápalnými zariadeniami smerom na izraelské územie, kde spôsobujú požiare lesných porastov alebo úrody na poliach, alebo sa vo viacerých lokalitách pri hranici dostali do potýčok s izraelskými vojakmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #zostrelenie dronu