Nemecko zamietlo žiadosť USA o vyslanie pozemných jednotiek do Sýrie

Nemecko neplánuje vyslať do severovýchodnej Sýrie pozemné jednotky, ktoré by podporili Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) v boji proti zvyškom teroristickej organizácie Islamský štát (IS). Uviedol to v pondelok hovorca nemeckej vlády Steffen Seibert, ktorého citovala agentúra AP.

08.07.2019 19:04
debata (21)

Nemecko tak zamietlo minulotýždňovú žiadosť, ktorú predložil osobitný vyslanec Spojených štátov pre Sýriu James Jeffrey. Ten vyslovil požiadavku, aby Nemecko do Sýrie vyslalo svoje výcvikové sily, logistických expertov a technických pracovníkov z Bundeswehru.

Podľa slov Seiberta Nemecko dlhodobo, výrazne a za medzinárodného uznania podporuje operácie medzinárodnej koalície bojujúcej proti IS zvonka poskytnutím prieskumných lietadiel Tornado a tankovacieho lietadla a výcvikom vojakov v Iraku. Minister dodal, že Nemecko uprednostňuje zachovanie svojej doterajšej úlohy v rámci medzinárodnej koalície, pričom „je známe, že to nezahŕňa pozemné jednotky“.

Ako uviedol hovorca spolkovej vlády, Berlín vedie so svojimi spojencami rozhovory o budúcom vojenskom a civilnom úsilí potrebnom na stabilizáciu regiónu na severovýchode Sýrie a o tom, ako bude prerozdelená zodpovednosť medzi jednotlivými krajinami.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Sýria #Steffen Seibert