Stíhačka zhodila bomby po strete s vtákom. Expert: Hrozilo roztrhnutie turbíny

Indická bojová stíhačka Jaguar naložená bombami a dvoma ďalšími palivovými nádržami vzlietla z leteckej základne Ambala na výcvikovú misiu. Po vzlietnutí však lietadlo narazilo do kŕdľa vtákov. "Pri strete s vtákmi sa nemusí nič stať," hovorí pre Pravdu Viliam Orosz, bývalý armádny letec. "Ale ak sa dostane do motora väčšie množstvo vtákov, alebo väčší vták, dôjde k prudkým vibráciám motora."

09.07.2019 14:00
debata (6)

VIDEO: Pozrite si ako stíhačka narazila do vtákov, odhodila bomby a tie následne vybuchli.

Video

Tento nebezpečný stret mal za následok zlyhanie jedného z motorov. „Mladý pilot vyhodnotil celú situáciu v priebehu niekoľkých sekúnd a odhodil palivové nádrže, ako aj bomby podľa štandardného operačného postupu. Následne bezpečne pristál na letisku. Profesionalita a rýchle rozmýšľanie nielenže zabránilo väčším materiálnym škodám, ale aj životy mnohých civilistov žijúcich v oblasti okolia letiska,“ uviedlo indické vojenské letectvo.

Bývalý armádny letec Orosz vysvetľuje, že turbína sa po strete s vtákmi môže roztrhnúť a vznikne požiar. Tým pádom sa môže zničiť lietadlo, pilot sa katapultuje alebo zahynie a lietadlo spadne do oblasti, nad ktorou sa to odohralo.

Pokiaľ malo lietadlo ešte druhý motor živý, tak pilot mohol pokračovať v lete pri odľahčení. Teda musí spáliť palivo alebo palivo vypustiť, odhodiť náklad. Ak ide o vojenské lietadlá, sú oblasti, kde sa dajú bezpečne tieto bomby odhodiť. Bez nákladu je lietadlo na jeden motor schopné vrátiť sa na základňu, čím sa zachráni majetok aj životy.

„Na jeden motor dokáže lietadlo letieť, ale nie pri maximálnej vzletovej hmotnosti. Pokiaľ poškodený motor vypne, tak nespôsobuje ďalšie problémy, napríklad požiarom. Škoda je tým pádom minimálna.“

„Pri jednomotorovej stíhačke, má pilot čas iba na to, aby bezpečne opustil kokpit a nasmeroval lietadlo do neobývanej oblasti, na čo sa v našej armáde dosť dbá,“ dodal na záver Orosz.

SEPECAT Jaguar je britsko-francúzske prúdové bojové lietadlo určené k útokom na pozemné ciele, pôvodne používané britským a francúzskym letectvom k vykonávaniu priamej leteckej podpory a k jadrovým útokom. Lietadlo je klasický jednomiestny dvojmotorový jednoplošník so skosenými krídlami. India momentálne prevádzkuje 120 lietadiel Jaguar, väčšinu z nich si vyrobila na základe licencie.

Letecké incidenty v armáde nie sú výnimočné. Koncom júna sa zrazili dve stíhačky Eurofighter v Nemecku.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #India #Pilot #stíhačka #vtáky