Pre obvinenia zo špionáže odsúdili v Jemene na smrť 30 ľudí

Kriminálny súd v jemenskom hlavnom meste Saná, ktoré ovláda povstalecká skupina húsíov, v utorok odsúdil na smrť 30 akademikov, odborárov a duchovných za údajnú špionáž pre medzinárodnú koalíciu vedenú Saudskou Arábiou. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na súdne zdroje.

09.07.2019 09:51 , aktualizované: 16:27
jemen, húsíovia, tank, povstalci, militanti,... Foto: ,
Húsíovia na ulici jemenskej metropoly Saná.
debata (1)

Uplynulý rok bolo vo väzbe pre tieto obvinenia dokopy 36 osôb – šesť z nich súd oslobodil. Odsúdení mali údajne medzinárodnú koalíciu informovať o miestach leteckých útokov.

Násilie v Jemene sa začalo už v roku 2014, keď húsíovia dobyli hlavné mesto Saná. Odvtedy súdy, ktoré húsíovia ovládajú, vydali niekoľko rozsudkov smrti za špionáž. Vlani v máji boli napríklad za špionáž pre Rijád odsúdení na smrť dvaja muži. V januári ten istý súd odsúdil 22-ročnú ženu a dvoch ďalších mužov na základe obvinení z napomáhania Spojeným arabským emirátom, ktoré sú kľúčovým partnerom koalície. Rozsudky zatiaľ neboli vykonané.

Jemenskí povstalci vyzvali koalíciu vedenú Saudskou Arábiou, aby sa stiahla

Jemenskí povstalci nazývaní húsíovia vyzvali v utorok na úplné stiahnutie jednotiek koalície vedenej Saudskou Arábiou po tom, čo Spojené arabské emiráty, ktoré sú jej dôležitou súčasťou, v pondelok oznámili zníženie počtu svojich vojakov v Jemene. Informovala o tom agentúra AFP.

„Vyzývame agresorov, aby sa stiahli z Jemenu, pretože Jemenská republika odmieta agresiu, obliehanie a vzdušné embargo,“ uviedol na Twitteri predseda povstaleckého Najvyššieho revolučného výboru Muhammad Alí Húsí.

Vojenská koalícia pod vedením Saudskej Arábie je od roku 2015 zapojená do občianskej vojny v Jemene, kde bojuje na strane medzinárodne uznávanej jemenskej vlády proti húsíom podporovaným Iránom. Ďalšími členmi koalície sú Bahrajn, Kuvajt, Egypt, Jordánsko, Maroko či Senegal.

Jemenský konflikt medzičasom prerástol do jednej z najhorších humanitárnych katastrof súčasnosti. Podľa OSN je väčšina obyvateľstva v Jemene odkázaná na humanitárnu pomoc a približne desať miliónov ľudí je iba „krok od hladomoru“.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #húsíovia #jemenský konflikt