Usporiadatelia festivalu v USA požadovali od belochov dvojnásobné vstupné

Organizátori hudobného festivalu Afrofuture Fest, ktorý sa na začiatku augusta koná v Detroite v Spojených štátoch, žiadali od belošských záujemcov lístky za dvojnásobnú cenu. Po kritike cenu vstupného zjednotili, napísal portál BBC.

09.07.2019 11:24
Festival / Dánsko / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Lístok pre nebelochov stál v predpredaji desať dolárov, pre belochov 20 dolárov, v bežnom predaji potom záujemcovia podľa farby pleti platili dvadsať, respektíve štyridsať dolárov. Organizátori odlišnú cenu zdôvodňovali tým, že rovnosť znamená pristupovať ku každému rovnako, preto rozdielne sumy mali spravodlivo umožniť zúčastniť sa hudobnej udalosti aj tým najviac zanedbaným komunitám, ktoré sú nebelošské.

Kvôli dvojakým cenám predajný portál Eventbrite pohrozil, že ponuku lístkov stiahne. Cenová politika sa nepáčila ani detroitskej raperke Jillian Grahamovej, ktorá vystupuje pod umeleckým menom Tiny Jag. Tá vyhlásila, že je diskriminačným správaním organizátorov rozhorčená, preto na festivale vystupovať nebude.

Hoci raperku rad ľudí na internete za jej rozhodnutie ocenila, stretla sa aj s kritikou, podľa ktorej organizátori dobre mieneným krokom chceli podporiť detroitskú černošskú komunitu.

Usporiadatelia v reakcii na ohlas dvojitých cien oznámili, že im veľa belošských záujemcov o lístky povedalo, že s vyšším vstupným problém nemajú. Nakoniec ale ustúpili a za vstupné teraz pre všetkých žiadajú 20 dolárov, belošským záujemcom je navyše odporúčané, aby v prospech nebelochov poskytli sponzorský dar.

debata chyba
Viac na túto tému: #Detroit #USA #Afrofuture Fest #cena vstupného