Čína vyzvala USA na okamžité zrušenie predaja zbraní Taiwanu

Čína vyzvala v utorok Spojené štáty, aby "okamžite zrušili" plánovaný predaj amerických zbraní Taiwanu v hodnote vyše 2,2 miliardy dolárov. Taiwan by mal okrem iného dostať vyše 100 amerických bojových tankov typu Abrams.

09.07.2019 11:49
USA / zbrane / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (17)

Čína považuje Taiwan za svoje územie, ktoré sa jedného dňa vráti pod jej kontrolu, a to v prípade potreby aj použitím vojenskej sily.

„To, že Spojené štáty predávajú zbrane Taiwanu… predstavuje vážne narušenie princípu jednej Číny… predstavuje hrubé zasahovanie do vnútorných záležitostí Číny a podkopáva čínsku suverenitu a bezpečnostné záujmy,“ vyhlásil hovorca rezortu diplomacie v Pekingu Keng Šuang.

Ministerstvo zahraničných vecí v Tchaj-peji, naopak, zdôraznilo, že Taiwan je vystavený „obrovským hrozbám a tlaku zo strany Pekingu“ a stojí „v prvej línií“ boja voči čínskym expanzívnym snahám.

Administratíva prezidenta USA Donalda Trumpa oficiálne upovedomila americký Kongres o úmysle predať Taiwanu 108 tankov M1A2T Abrams, približne 250 prenosných protivzdušných systémov Stinger a ďalšie súvisiace vybavenie.

Členovia Kongresu majú teraz 30 dní na to, aby voči zamýšľanému predaju zbraní vzniesli námietky, čo je však nepravdepodobné.

Tanky Abrams a strely Stinger by – v prípade čínskej invázie na Taiwan – výrazne zvýšili schopnosť taiwanskej armády čeliť čínskym obrneným vozidlám a letectvu.

Pentagón zdôraznil, že schválená dodávka zbraní Taiwanu prispeje k zvýšeniu obranyschopnosti tejto ostrovnej krajiny, avšak nezmení základnú rovnováhu vojenských síl v regióne.

Spojené štáty sú hlavným dodávateľom vojenskej techniky pre Taiwan. Peking voči predaju amerických zbraní na Taiwan opakovane protestuje.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #Taiwan #predaj zbraní