Švédsko nevydá Číne jej občana podozrivého zo sprenevery

Švédsko odmietlo vydať na trestné stíhanie čínskeho občana Čchiao Ťien-ťüna. Zdôvodnilo to tým, že by mu v Číne mohol hroziť trest smrti, mučenie alebo ponižujúce zaobchádzanie, čo je v rozpore s Európskym dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

09.07.2019 12:08
debata (2)

Švédsky najvyšší súd v utorok rozhodol, že z dôvodu vyššie spomínaných okolností sa vydanie Čchiao Ťien-ťüna „nemôže uskutočniť“.

Hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí povedal, že Čína dúfa, že Švédsko čo najskôr rozhodne o vydaní Ťien-ťüna späť do Číny a vyhne sa tak tomu, aby sa stalo „útočiskom pre zločincov“.

Podľa súdnych dokumentov Čchiao na pojednávaní uviedol, že v roku 2011 utiekol z Číny po tom, čo sa dostal pod tlak pre vstup do zakázanej politickej strany.

Čchiao Ťien-ťün, ktorý v Číne zastával funkciu riaditeľa veľkoskladu obilia, čelí okrem iného obvineniam z prania špinavých peňazí a sprenevery vyše 200 miliónov jüanov (26 miliónov eur). Na žiadosť Číny ho vo Švédsku zadržali v auguste 2018 a 19. júna tohto roku ho prepustili.

O päť dní nato bol však opäť, tentoraz na žiadosť Spojených štátov, zadržaný a zostáva vo väzbe, kým Švédsko nerozhodne o žiadosti USA o jeho vydanie. Čchiao Ťien-ťün v USA zase čelí obvineniu z prania špinavých peňazí a prisťahovaleckých podvodov.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Švédsko #vydanie k trestnému stíhaniu #Čchiao Ťien-ťün