Salviniho strana navrhla pre lode zachraňujúce migrantov pokutu milión eur

Talianska protiimigračná strana Liga vicepremiéra Mattea Salviniho navrhla podstatne sprísniť opatrenia proti lodiam mimovládnych organizácií, zachraňujúcich migrantov, ktoré porušia zákaz a vplávajú do niektorého z talianskych prístavov. Informovala o tom dnes agentúra ANSA. Podľa posudzovaného pozmeňovacieho návrhu by všetkým plavidlám, ktorá bez povolenia zamieria do talianskych výsostných vôd, hrozila pokuta až jeden milión eur. Doteraz bola maximálna výška peňažného trestu 50-tisíc eur.

09.07.2019 13:36
debata (3)

Poslanci za stranu Liga predložili v parlamente zvýšenie pokút v rámci pozmeňovacích návrhov k zákonu o bezpečnosti, ktorý platí od júna. Okrem toho chce vládna strana tiež zjednodušiť procedúru, ktorá umožňuje úradom lode porušujúce zákaz dočasne zhabať, uviedla agentúra APA. Koaličná vláda krajne pravicovej strany Liga a populistického Hnutia piatich hviezd má v parlamente pohodlnú väčšinu.

Zákon o bezpečnosti je namierený proti lodiam mimovládnych organizácií, ktoré v Stredozemnom mori pri Líbyi pomáhajú migrantom, ktorí sa počas plavby do Európy ocitnú v núdzi. Jeho znenie sa ale konkrétne o záchranných lodiach nezmieňuje, hovorí len o plavidlách, ktoré nedodržiavajú zákony a medzinárodné právo.

Opatrenie už talianske úrady od jeho schválenia minulý mesiac niekoľkokrát použili. Napríklad na Lampeduse koncom júna zhabali loď nemeckej neziskovej organizácie Sea-Watch, ktorá bez povolenia zakotvila v tamojšom prístave so 40 migrantmi na palube. Jej kapitánka Carola Racketeová teraz čelí stíhaniu za pašovanie ľudí a hrozí jej aj pokuta. Od víkendu je stíhaný aj kapitán talianskej neziskovej organizácie Mediterranea Saving Humans, ktorý na lodi Alex do prístavu na Lampeduse priviezol 41 migrantov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #liga #Stredozemné more #migranti #Matteo Salvini