Európska únia vyzvala Irán, aby neporušoval jadrovú dohodu

Európska únia dnes vyzvala Teherán, aby zvrátil svoje rozhodnutie prelomiť limit obohacovania uránu stanovený jadrovú dohodou z roku 2015. S odvolaním sa na oznámenie úniových hovorcov o tom informovala agentúra Reuters. Irán v pondelok oznámil, že už obohacuje urán na viac ako 3,67 percenta, čo bol limit stanovený medzinárodnou dohodou z roku 2015.

09.07.2019 14:46 , aktualizované: 15:27
debata (9)

Teherán tak reaguje na minuloročné rozhodnutie Spojených štátov od jadrovej zmluvy odstúpiť a na neochotu ostatných signatárov zmluvy ochrániť Irán pred americkými sankciami.

„Naďalej vyzývame Irán, aby nepodnikal žiadne ďalšie kroky, ktoré by porušili jadrovú dohodu (z roku 2015), a aby zvrátil všetky aktivity, ktoré nie sú v súlade s touto dohodou, vrátane produkcie nízko obohateného uránu,“ povedala úniová hovorkyňa.

Diplomatický poradca francúzskeho prezidenta Emmanuel Bonne dnes medzitým odletel na dva dni do Teheránu v snahe znížiť rastúce napätie medzi svetovými mocnosťami a Iránom a obnoviť dialóg, uviedla agentúra AP s odvolaním sa na zdroj z Elyzejského paláca. Francúzsky prezident Emmanuel Macron v sobotu večer oznámil, že sa s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním dohodli na tom, že do 15. júla budú hľadať podmienky, za akých by rokovania o iránskom jadrovom programe mohli byť obnovené.

Súčasné napätie odštartovalo americké odstúpenie od medzinárodnej jadrovej dohody s Iránom z roku 2015 a zavedenie nových amerických sankcií proti islamskej republike, ktoré okrem iného obmedzujú možnosti Iránu obchodovať s ropou. Irán tento rok v máji oznámil, že niektoré záväzky z dohody prestane plniť, a dal ostatným signatárom (Francúzsku, Británii, Nemecku, Rusku a Číne) 60 dní na to, aby ochránili iránske hospodárstvo pred dopadom amerických sankcií. Najprv Irán oznámil, že prekročil 300-kilogramový limit zásob uránu obohateného maximálne na 3,67 percenta. V nedeľu, keď táto lehota vypršala, islamská republika informovala, že začne obohacovať urán nad dohodou stanovený limit 3,67 percenta. Tento limit Teherán prelomil v pondelok.

Rusko podľa Lavrova trvá na návrate k základným princípom jadrovej zmluvy s Iránom

Moskva zatiaľ nevidí východisko z krízy okolo zmluvy o iránskom jadrovom programe. Na okraji neformálneho ministerského stretnutia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) vo Vysokých Tatrách to v utorok povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Zdôraznil, že všetci účastníci sa musia vrátiť k plneniu svojich záväzkov.

„Z tejto situácie stále nevidíme východisko, okrem toho, že trváme na návrate k základným princípom jadrovej zmluvy, na vrátení všetkých jej signatárov k plneniu svojich povinností. Prosto, nevidím žiadny iný spôsob,“ povedal Lavrov ruským novinárom podľa agentúry Ria Novosti.

„Netreba ničiť to, čo bolo dosiahnuté s veľkými ťažkosťami, čo výrazne prispelo k posilneniu nešírenia jadrových zbraní, snažme sa to zachovať,“ dodal šéf ruského ministerstva zahraničných vecí.

Pripomenul, že v čase, keď sa rokovalo o dohode s Iránom, Rusko trvalo na tom, aby v nej bola klauzula o potrebe dialógu o regionálnych otázkach.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #medzinárodná jadrová dohoda