Trump odvrhol veľvyslanca Británie

Na začiatku bol únik diplomatických depeší. Zverejnil ich britský nedeľník Mail on Sunday. Sú z roku 2017 a britský veľvyslanec v USA Kim Darroch v nich označil vládu Donalda Trumpa za neschopnú a nešikovnú. Podľa ambasádora sú chýry o konfliktoch a chaose v Bielom dome väčšinou pravdivé. Zároveň však Darroch uviedol, že Trumpa nemožno odpisovať.

09.07.2019 15:22 , aktualizované: 10.07.2019 09:30
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (6)

"Mám veľmi silné podozrenie, že veľvyslanci ostatných krajín asi píšu svojim vládam o prezidentovi podobné veci, možno ešte horšie,“ reagoval pre Pravdu Oliver Daddow, expert na medzinárodné vzťahy z Nottinghamskej univerzity.

Nahnevať Trumpa však nie je veľmi zložité. Vládca Bieleho domu v sérii príspevkov na sociálnej sieti Twitter kritizoval britskú vládu a jej predstaviteľa vo Washingtone. Darrocha včera označil za veľmi hlúpeho. Premiérke Therese Mayovej odkázal, že keby ho počúvala, tak vraj mohli rokovania o brexite vyzerať inak, ale ona si vybrala svoju bláznivú cestu.

"Nebudeme s ním ďalej rokovať,“ napísal Trump o Darrochovi. Asi ide o prvý prípad v histórii diplomacie, keď na sociálnej sieti hlava nejakého štátu označila zahraničného veľvyslanca za nežiaducu osobu.

"Je to skutočne čudný príbeh. Asi je to znamenie časov, v ktorých žijeme,“ uviedol pre Pravdu odborník na zahraničnú politiku Erik Jones z Univerzity Johnsa Hopkinsa.

Britská vláda zatiaľ za Darrochom stojí. Podľa BBC Mayová vyhlásila, že je dôležité, aby veľvyslanci poskytovali kabinetu čestné hodnotenie bez príkras. Na druhej strane majú podľa predsedníčky vlády Londýn a Washington k sebe blízko a vzťahy medzi nimi sú špeciálne a trvácne.

Expert na USA Robert Singh z Birkbeckovej londýnskej univerzity pre Pravdu pripomenul, že Darroch by mal do konca roku z postu ambasádora odísť, keďže na veľvyslanecké miesto v Spojených štátoch nastúpil už v roku 2016. "Takže to, čo sa deje, nepokladám až za taký veľký problém. Silné a slabé stránky vzťahov medzi Amerikou a Britániou presahujú pôsobenie jednej osoby. Súčasný stav je však mrzutý a pozícia Londýna vo Washingtone je prítomnosťou Darrocha oslabená,“ myslí si Singh.

A ako v súčasnosti takmer všetko, čo sa týka Británie, aj tento škandál má súvislosť aj s brexitom. Už onedlho bude mať krajina nového premiéra. Mayovú s najväčšou pravdepodobnosťou vystrieda bývalý šéf diplomacie Boris Johnson. Bolo to práve za jeho pôsobenia na čele britského ministerstva zahraničných vecí, keď Darroch posielal domov svoje depeše. No Johnson a Trump si celkom rozumejú, americký prezident tweetoval, že očakáva skorú výmenu na čele vlády. Okrem toho sa ešte špekuluje, že o post veľvyslanca v USA má záujem šéf Strany brexitu Nigel Farage. Populistický eurofób sa rád ukazuje s Trumpom a okamžite po úniku depeší Darrocha kritizoval.

"Za žiadnych okolností nemôže Mayová ani iný premiér dovoliť cudzej vláde, aby tá diktovala, kto sa stane britským veľvyslancom alebo aby odvolala takého ambasádora, ktorý nie vždy chváli krajinu, v ktorej pôsobí,“ reagoval pre Pravdu James Boys, britský analytik zaoberajúci sa americkou politikou.

"Keby Darrocha nahradil Farage, a niekto by tvrdil, že je to nestranný výber, tak by to bolo vyhlásenie na hranici pomätenia zmyslov. A to už nehovorím o jeho jasnej neskúsenosti,“ vyhlásil Daddow.

Agentúrnu správu sme vymenili za autorský článok denníka Pravda.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #USA #veľvyslanec #Donald Trump #Kim Darroch